Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökdykare räddade katten i branddramat

Brandmannen Kenny Emanuelsson fick på onsdagen spela lite av en huvudroll när ett 20-tal brandmän från två stationer bekämpade en villabrand i Nykvarn.

Annons

Vid halv fyra i går eftermiddag kom larmet till räddningstjänsten – en villa brinner vid Snebro gård strax utanför Nykvarn. Två ledningsfordon och sex brandbilar, tre från Nykvarn och tre från Södertälje, kallades till platsen för att bekämpa lågorna.

Det hade då bara gått en kvart sedan husets ägare lämnat sitt hem.

– Så fort kan det gå. Min telefon ringde och jag fick höra att huset brann. När jag kom hem igen var brandkåren redan här, säger fastighetsägaren, som vill vara anonym.

När räddningstjänsten anlände var det en fullt utvecklad brand på husets vind.

– I första läget använde vi vatten för att slå ned branden så att rökdykare kunde gå in. Därefter skum som både släcker och kväver, berättar insatschef Magnus Håkansson.

Husägaren klappar sin katt och suckar.

– Vad kan jag säga. Det här är tråkigt men sånt som händer. Men tack vare bra arbete av brandmännen så klarade sig både katten och hunden, som fanns i huset, säger han och fortsätter:

– Brandmännen hade brutit upp dörren men varken hunden eller katten vågade sig fram. Det var först när jag ropade som Goofy, en chihuahua, vågade sig fram.

För katten Lexus var beslutet dock svårare. Så rökdykaren Kenny Emanuelsson från Nykvarns deltidsstation fick ge sig in i huset.

– Jag frågade om katten hade något speciellt gömställe och fick veta att det var under sängen. Och mycket riktigt, där låg katten, berättar han.

Med lite syrgashjälp mår strax både Goofy och Lexus efter omständigheterna bra. Den här gången gick det lätt. Hade katten inte legat under sängen hade värmekameran kommit till användning. Den hade i bästa fall hittat katten eftersom katten är kallare än omgivningen, förklarar Kenny Emanuelsson.

En timme efter att larmet inkom är insatsen inte avslutad men nedtrappad.

– Tanken är att vi ska rädda det som är kvar av huset och just nu använder vi värmekameror och letar efter glödbränder, säger Magnus Håkansson.

Fastighetsägaren får låna en brandhjälm. Han går in i det som för två timmar sedan var ett vanligt hem. Efter någon minut kommer han ut, bärande på en del saker.

– Mina föräldrar är här på besök och de har med sig lite mediciner. Och så hämtade jag min dator. Det viktigaste är ändå datorn, där man har alla minnen, foton och så. Prylar, det kan man köpa nya, säger han.

Hela huset dryper nu av skum. Flera rutor i huset har sprängts av värmen, taket är delvis borta och plåtar har antagit onaturliga former.

– Inne såg det ändå ganska bra ut, det gick i alla fall att ta sig fram i alla rum, säger fastighetsägaren, som redan ordnat tillfälligt boende för kvällen åt sig, sin mamma och sin pappa.

Nu får vidare utredning visa vad som kan ha orsakat branden men det finns ingen misstanke om brott, enligt polisen.

Annons