Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd politik ger ett rättvisare Sverige

Valrörelsen har börjat. Det märks. LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson vill i sin ledare inte på något sätt tillstå att Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt 2018 är ett annat parti än tidigare. För att hitta argument så måste redaktören åka ända till kommunpolitiken i Boden i Norrbotten.

Bara så att läsarna ändå vet: Vi grät inte när Berlinmuren föll – tvärtom. Vi har heller inte mycket till övers för den kommunistiska demokratisynen.

Det var bland annat därför vi i Södertälje reserverade oss mot det form av styre med medial censur, förbjudna fackföreningar, dödsstraff och brist på politisk pluralism som utövas i Södertäljes vänort Wuxi i Kina. Det är mer än man kan säga om den underdånighet mot kommunismen där som övriga partier i Södertälje visat upp.

Vänsterpartiet har haft ett gynnsamt parlamentariskt läge, men till skillnad från Miljöpartiet har partiet faktiskt ändå realpåverkat i en rad politiska sakfrågor.

Vi tycker att vårt parti tagit stora steg bort från det spöke Tomas Karlsson sover illa om natten av. De ”löss i den röda fanan” som LT tycker att (S) ska skaka loss (… och sannolikt vill ersätta med centerpartistiska löss) har lite karaktären av krokodiltårar.

För med handen på hjärtat så var de skånska bondeförbundare som stod upp på de brunas sida och anförde judehat och rasism i Sverige under den fascistiska epoken i Europas historia inte heller så mycket att vara stolt över. Vi lastar inte Annie Lööf för det. Självbilden har en del övrigt att önska.

Vänsterpartiet har haft ett gynnsamt parlamentariskt läge, men till skillnad från Miljöpartiet har partiet faktiskt ändå realpåverkat i en rad politiska sakfrågor som flyttar politiken till vänster. De tio välfärdsmiljarder som fördelats hade aldrig blivit av utan samarbetet med V. 

Vänsterpartiets alla konkreta uppgörelser med regeringen de senaste åren är många och har gjort vardagen lite lättare för många medborgare och många Södertäljebor. Vi vet att ett samarbete med liberaler, centerpartister eller moderater inte hade fått samma inriktning.

Vi är ett EU-kritiskt parti och vi vill kraftigt stöpa om den pengarullning som via vinster i välfärden hamnat i skatteparadis i stället för återinvesterats i den välfärd som hade behövt det. Det är ett stort problem för många mindre bemedlade i vårt samhälle.

Det finns väldigt många exempel på konkreta, redan fattade beslut med vänsterinriktning de senaste åren som vi har all anledning att tro knappast blivit genomförda utan Vänsterpartiet som pådrivande kraft i förhandlingarna.

Vänsterpartiet har haft betydelse för den som vill se en annan politik i Sverige. Vi är stolta men inte nöjda.

Staffan Norberg

kommunalråd (V)

Linda Sjögren

ordförande Vänsterpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel