Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Halefs höga tonläge klingar falskt

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Vi förstår att många är besvikna på statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om Seyfo. Det är rätt att kritisera det och det gör också jag. Men Kristdemokraternas Robert Halef har ett tonläge, bland annat i en skrytsam annons i LT, som klingar falskt.

Den 11 mars 2010 var en historisk dag. Sveriges riksdag fattade på Socialdemokraternas initiativ beslut om att erkänna Seyfo. Hårt arbete inom partiet från personer som fortfarande är engagerade i Socialdemokraterna hade året innan lett till att partikongressen 2009 fattat beslut om att erkänna folkmordet. Ett beslut som ligger fast.

Tack vare S-kongressens beslut blev Sveriges riksdag det första parlamentet i världen som erkände folkmordet på armenier och assyrier/syrianer/kaldéer.

Tre partier röstade för erkännandet i riksdagen; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ett fåtal röster från andra partier ledde till att erkännandet också blev riksdagens beslut. Kristdemokraterna röstade emot – en ledamot undantagen – och KD satt också i den regering som vägrade att ens ta upp frågan om erkännande av folkmordet.

KD, inklusive den riksdagsgrupp där Robert Halef från hösten 2010 ingick, stod lojalt vid Carl Bildts sida i hans undfallande hantering gentemot Turkiet. Efter erkännandet i riksdagen ringde dessutom Carl Bildt till Turkiets ledning och bad om ursäkt för beslutet.

Jag har aldrig trott att det skulle bli lätt att få till regeringens erkännande av Seyfo. Det krävs hårt och långsiktigt arbete.

Robert Halef sitter själv i både försvars- och utrikesutskottet för KD och var därmed högst delaktig i Kristdemokraternas beslut om att svänga om till att plötsligt ställa sig positiva till Nato år 2015. Ett medlemskap som skulle innebära att Sverige skulle ge sig in i en militärallians med Turkiet, trots att landet inte erkänt Seyfo.

Jag har aldrig trott att det skulle bli lätt att få till regeringens erkännande av Seyfo. Det krävs hårt och långsiktigt arbete. Det är trots allt ytterst få regeringar som hittills genomfört ett erkännande. Arbetet blir inte lättare av att ett antal personer ställer sig på var sin barrikad och låter det egna jaget gå före själva frågan.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

När chansen fanns att sätta hårt mot hårt i denna fråga, när han ingick i den riksdagsgrupp för KD som samarbetade med Carl Bildt och Moderaterna, och där Robert Halef själv satt som suppleant i utrikesutskottet var tonläget betydligt lägre.

Kampen för ett erkännande bör naturligtvis drivas över parti- och blockgränser tillsammans av alla som tycker lika för att få största möjliga genomslag. Robert Halef väljer i stället att sprida rena lögner om Socialdemokraterna och samtidigt skryta om sig själv i en annons.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel