Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Halef vill se regimen i Syrien avgå

Ett år har gått sedan upproret startade i Syrien. Riksdagsmännen Robert Halef (KD) och Metin Ataseven (M) välkomnar en demokratisk utveckling, men befarar att det kan bli ännu värre om oppositionen tar makten.

Hur ställer du dig till regimen i Syrien, bör den avgå?Frågan från LT möter först en stunds tystnad, sedan säger riksdagsmannen Robert Halef (KD):

– Ja, vi är för demokrati och rättsstat med allmänna val med folkvalt styre och där opposition får finnas liksom flera partier.

Frågan är inte helt enkel, i alla fall inte i Södertälje, där såväl den Syrisk-ortodoxa kyrkan som flera kristna från Syrien uttalat visst stöd för Bashar al-Assads Syrien, eller i vart fall undviker att kritisera regimen.

Ändå är Robert Halef kanske den av riksdagspolitikerna som uttalat sig tydligast i frågan.

– Jag har alltid stöttat den svenska och EU:s linje för den arabiska våren, säger han.

Så du tycker att regimen ska avgå?– Den bör avgå, absolut, för att allmänna och fria val ska kunna hållas, säger han.

Men frågan är inte svart eller vit, menar han.

Bland upprorsmakarna finns även starka odemokratiska krafter.

– Att en regim mördar civila är såklart oacceptabelt. Samtidigt är radikala grupper som Muslimska brödraskapet med bland regimmotståndarna. De har varit beredda på det här och positionerat sig, men de är inga demokrater. Muslimska brödraskapet vill införa Sharialagar och då finns ingen plats för kristna minoriteter, säger Robert Halef och tillägger att han förra veckan reste till norra Irak för att träffa biskopar från kristna samfund.

– De är rädda för att Syrien ska bli ett nytt Irak, då vet de att den kristna minoriteten kommer att drabbas hårt. Av 1,5 miljoner kristna i Irak finns bara 600 000 kvar i dag.

För trots att många fördömer Assadregimen ses den av många som garant för minoriteterna mot den sunnimuslimska majoriteten.

Robert Halefs bild delas i mångt och mycket av riksdagsmannen Metin Ataseven (M), som säger:

– Det behövs förändringar i Syrien, men det behöver inte bli bättre för att oppositionen tar över. När man hör människor därifrån så är många för och emot. Många gillar inte ledningen, de är rädda, samtidigt som de har nästan större rädsla för oppositionen.

Syrienexperten Leif Stenberg vid Lunds universitet, säger att det är svårt att veta om minoriteterna skulle drabbas värre om regimen faller.

– Vi vet inte svaret. Men oron handlar väl om att den kristna minoriteten vet vad den har men inte vad den får. I dag har minoriteterna en begränsad autonomi, men inga demokratiska fri och rättigheter, säger han.

LT har även sökt Yilmaz Kerimo (S) för en kommentar.