Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roberson - hetast av alla 2015

Hetast i Södertälje 2015 var mannen som var hetast – och bäst – i basketligan. Men John Roberson är inte säker på att 2015 var hans bästa år i Kings.

Annons

Efter att ha vunnit två raka SM-guld med Kings, lämnade John Roberson tryggheten i Södertälje för spel i Ungern. Och för många var det nog en liten överraskning att han kom tillbaka till Kings efter ett något misslyckats äventyr på kontinenten.

Men även den bäste kan hamna i fel situation.

Och om det rådde någon tvekan om hur bra John Roberson är, har han ändrat på det under hösten – då han med stor framgång navigerat sitt Elan Chalon genom det franska ligaspelet och Fiba Europe cup.

– Det har varit en väldigt bra säsong så här långt. Vi är vidare i andra rundan i Fiba-cupen och ligger sexa i ligan. Och jag har blivit uttagen till att vara med i pointguardtävlingen i samband med allstar-matchen i Paris den 30 december, berättar John Roberson.

Han snittar lite drygt tolv poäng och sex assister per match – med det senare ligger han på andra plats i assistligan i Frankrike.

Men själv tycker han inte att det är särskilt överraskande att steget från Sverige  till Frankrike gått så bra.

– Nej, eftersom jag spelade i ett väldigt bra lag i Sverige. Jag har haft en bra coach och bra möjligheter att utvecklas. Allt jag har gjort i Sverige har givit mig självförtroendet att komma ner hit och göra det jag gör nu, säger han.

Efter sin tredje säsong med Kings och sitt tredje raka SM-guld utsågs John Roberson också till MVP, ligans mest värdefulla spelare.

– Men jag vet inte om det var min bästa säsong om jag ska vara ärlig. Vi hade ett bättre lag än tidigare, vi hade fler vapen och dominerade mer. Men individuellt? Jag kan faktiskt inte svara på det, säger han.

Statistiskt sett var 2014–15 på många sätt likvärdigt 2013–14 för John Roberson, med en liten fördel till hans andra säsong i klubben – och många tyckte nog att han skulle varit MVP redan då.

Den största statiska skillnaden hittar vi i finalspelet.

Mot Norrköping 2014 tog John över mycket själv, minskade framspelandet och satte nästan 23 poäng per match.

I våras, mot Uppsala, var poängsnittet 16,6 (mot 17,8 i grundserien) men å andra sidan hade han fler assister. I den sista finalen bjöd han på 17 poäng och fantastiska 14 framspelningar.

Och även om han trivs i Chalon, en stad på knappt 50 000 invånare vid floden  Saône i Bourgogne, där han allt som oftast spelar inför utsålda läktare, är det Södertälje som är hans bas i Europa.

– Ja, absolut. Södertälje kommer alltid att vara min andra hemstad. Jag kommer att åka dit efter säsongen och vara med min flickvän (Ida Andersson, för närvarande  i Florida där hon spelar collegebasket) och hennes familj. Och jag kommer säkert att träna där i sommar, säger han.

Här är hela topp tio på årets lista.