Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningen av Karlavagnen

Snö och kyla hindrade inte rivningsmanskapet under den hektiska perioden i början av 1963. Det var då kvarteret Karlavagnen på Storgatans östra sida skalades rent från äldre bebyggelse för att kunna ge plats år det kommande storbygget Kringlan.

I bakgrunden ses, kanske mera anas, Gamla flickskolan på Orionkullen. Den byggnaden finns kvar och kan vara en referenspunkt.

Huset till vänster finns kvar fast flyttat till Torekällbergets museiområde. När det låg kvar vid Rådhusgatan kallades det för Singerhuset efter en affär som sålde Singer symaskiner.

Vi har försökt rekonstruera husets dåvarande läge inne i det nuvarande köpmannahuset Kringlan och kommit fram till en ungefärlig placering i nuvarande livsmedelsavdelningen.

Lastbilen till höger var en enhet i en större grupp som körde rivningsmassor till olika tippar runt Södertälje. Kanske blir dessa tippar föremål för framtida utgrävningar, vem vet? Någonstans utanför bildytan stod en grävskopa som försåg lastbilarna med mängder av rivningsmassor.

En del av virket togs tillvara men det var ofta svårt att skilja ut användbara delar i den relativa brådskan som rådde.

Rivningen gick förvånansvärt raskt med tanke på de ganska välbyggda husen och redan till midsommar var kvarteret röjt och schaktningsarbetena kunde påbörjas.