Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningar gav toppmodern biograf

En gulnande bild visar hur det såg ut från Gamla kanalkaféet mot väster, eller snarare mot nordväst. Betraktaren både känner igen sig och inte.

Troligen består denna oförmåga på att bilden sannolikt är tagen i början av 1910-talet.

Man hade då genomfört en sänkning och breddning av Järnagatan genom att riva alla husen på gatans östra sida, den mot inre Maren. Den förändringen skedde 1907 men sedan dröjde det fram till 1916 innan det första nya, stora stenhuset kom på plats.

Det var Järnagatan 1 som kom att få en då toppmodern biograf i sin lägre del ut mot inre Maren. Under tiden fram till dess, kunde man se byggnaderna på Järnagatans västra del ur ett annat perspektiv.

Från vänster kan man notera det stora Järnagatan 10 från 1908-09 som hade Th Gustafsson som byggherre. Intill, åt höger, låg ett stenhus från 1864 som är stadens äldsta flerfamiljshus med gatuadress Järnagatan 8.

Nästa byggnad var från 1880-talet och revs på 1950-talet och gav plats för ett nytt HSB-hus.

I slutet av detta kvarter finns än i dag Sparbankens förnämliga bygge från 1912.

Sparbanken i Södertälje har blivit Swedbank och ligger numera på Storgatan 7.

I bildkanten till höger skymtar ett annat äldre stenhus från början av 1880-talet som under många år hade Stora konditoriet som hyresgäst. Nu finns där en sportbar som serverar god mat och dito drycker.