Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskerar miljonböter för avloppsvatten

 
Striden om reningsdammarna i Ytterjärna
Visa alla artiklar

Sedan årsskiftet råder förbud att använda avloppsanläggningen i Ytterjärna, utan risk för straff. Nu föreslår miljönämnden en ny tidsfrist och miljonvite.

Avloppsanläggningen i Ytterjärna – dammarna och vattentrapporna – är utdömd. Sedan årsskiftet råder förbud att använda den. Ändå används den – utan risk för påföljd. Det har LT tidigare berättat.

Men på miljönämndens nästa möte ska en ny tidsfrist sättas – förenad med vite.

Förslaget är att driftbolaget Frötallen förbjuds att använda anläggningen från den första november. Bryts förbudet hotar ett vite på två miljoner kronor.

Framför allt är det fosfor som läcker ut i den redan övergödda fjärden. Vid provtagningar 2012–2014 överskreds gränsvärdet fyra av sex gånger. Ett annat problem är att stora mängder näringsämnen finns lagrade i dammarna.

Till anläggningen går avloppsvatten från Kulturhuset, Vidarkliniken, Örjanskolan och bostäderna i Skogsbrynsbyn. Frötallens Hans Petter Sveen har tidigare sagt till LT att det tar tid att välja rätt åtgärd och få alla tillstånd.