Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risken att valrörelsen manipuleras ska tas på allvar

Sveriges myndigheter vidtar mått och steg för att höja säkerhet och beredskap. Det gäller åtgärder mot främmande makts försök att påverka och manipulera nästa års valrörelse. Anledningen är Rysslands misstänkta påverkan av presidentvalet i USA. Det har blivit en väckarklocka för riksdag, landsting och kommuner att öka skyddet för vår demokrati.

Det finns inga skäl att betvivla de amerikanska bedömningarna. Ryssland är det land som omnämns i rapporterna i dessa sammanhang. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sprider statsstyrda ryska medier felaktiga och negativa uppgifter om Sverige, som dyker upp i våra sociala medier. Sådan desinformation befaras öka ju närmare vi kommer till valet nästa höst.

Det är viktigt att varje medborgare är uppmärksam på vad som kan vara påverkan från en makt, och vad som är rena fakta. Vilseledande information förekommer på många nivåer och i olika dokument.

Även de månatliga väljarbarometrarna kan manipuleras. Trovärdigheten hos vissa institut kan starkt ifrågasättas – det gäller Inizio, Sentio och Yougov, vilka bygger på självrekryterade paneler. Här är möjligheterna till påverkan av resultaten avsevärda och mätningarna bör inte användas i meningsfulla sammanhang. Väljarsympati anges via den egna datorn. Det finns inga garantier för att fiktiva personer skapas över nätet för att mygla med resultatet. Jag konstaterar att SD har jämförelsevis mycket höga siffror i just dessa mätningar.

Det finns inga garantier för att fiktiva personer skapas över nätet för att mygla med resultatet.

Ju närmare valet vi kommer desto större vikt och intresse röner opinionssiffrorna. De tillförlitliga instituten – Demoskop, Ipsos, Novus, Sifo och SCB – utnyttjar personliga intervjuer av ett slumpmässigt riksrepresentativt urval av svenska medborgare över 18 år. Partiernas röstandel beräknas utifrån en vetenskaplig matematisk modell. Statistiskt beprövad.

Det är bra att statsminister Stefan Löfven bjuder in partiledarna från samtliga riksdagspartier för en gemensam genomgång av Säkerhetspolisen över hotbilden. Detta för att skapa en enhetlig plan för hur vi stärker motståndskraften mot försök att otillbörligt påverka valrörelsen.

Arnold

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare