Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för utsläpp stoppar hus i Viksberg

Länsstyrelsen säger nej till kommunens planer på bostadshus i Ekbacken.

Länsstyrelsen avslår en dispensansökan från Södertälje kommun att få bygga bostäder på tre tomter inom Bornsjöns vattenskyddsområde i Ekbacken i Viksberg.

Dispensansökan, som gällde att få bygga på fem tomter på eller i närheten av Ekbacksstigen (i Södertälje kommuns nordvästra hörn mot Salem), avslogs i tre fall på grund av att länsstyrelsen anser att avloppssituationen i området, som mer och mer ändrats från fritidsboende till permanentboende, inte skulle gå att klara av.

Risken för stora utsläpp mot Bornsjön – som är en viktig vattentäkt – anses vara för stor. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att stor restriktivitet måste gälla mot ny bostadsbebyggelse inom Bornsjöns vattenskyddsområde.

Bara i de fall där det är uppenbart att bostadsbyggandet inte innebär en ökad föroreningsrisk kan det ges dispens. Två av tomterna ansågs klara föreskrifterna.