Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för kortare semester

Avtal utan lönehöjningar? Bara tre veckors semester i sommar? Det är vad vi läser i vissa arbetsgivares bud. Därför drar det ihop sig till konflikt på företag i Södertäljeregionen.

Annons

Unionens måttfulla bud har besvarats med provocerande motbud av vissa arbetsgivarorganisationer: Lägre ingångslöner, kortare sommarsemester, försämrad föräldralön, urgröpt anställningstrygghet, mer övertid, sämre möjligheter att få ledigt för studier …

Det är en lång rad av ovanligt aggressiva krav som arbetsgivarna lagt fram under vintermånaderna.

Avtalen löpte ut sista mars och vi lyckades komma överens med industriföretagen, men det har varit omöjligt att förhandla med tjänsteföretagen inom Almega.

Arbetsgivarna inom Almega vill ha ett nytt avtal som förhindrar alla strejker men som inte ger en enda krona i löneökningar.

Det finns inte ens en garanti mot lönesänkningar, utan Almega vill helt avskaffa reglerna om lägstalöner.

Unionens förslag om en flexibel och förstärkt tjänstepension, ”flexpension”, har accepterats av de allra flesta arbetsgivare, men fortfarande vägrar Almega att föra in flexpensionen i kollektivavtalet.

Faktum är att Almega kräver att det inte ska finnas några garanterade rättigheter i avtalet.

De vill att avtalsreglerna ska kunna ersättas med helt andra, sämre villkor, om företag vill ha lokala överenskommelser.

Då kan man räkna ut att på de arbetsplatser där det inte finns starka fack kommer villkoren att försämras.

Därmed skapas orättvisor mellan olika arbetsplatser och på det sättet får ineffektiva och omoderna företag konkurrensfördelar gentemot de seriösa företag som med goda villkor rekryterar och utvecklar kompetent personal.

Konsekvensen skulle bli att den svenska modellen undergrävs.

Vi i Unionen brukar kunna komma överens med arbetsgivarna och det är ytterst sällan det blir storstrejk i Sverige.

Vi vill varken att företag eller tredje man ska drabbas av en konflikt och vi kommer att göra vårt yttersta för att snabbt nå en uppgörelse.

ordförande i Unionens regionstyrelse

Patrick Sjöholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel