Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för indraget alkoholtillstånd

Det finns risk att Centralens Café Bar får sitt alkoholtillstånd indraget på grund av något som inte kan beskrivas som annat än en icke-händelse, läser vi i LT, 8 juli.

Annons
Alkohol.

Tillståndsenheten är i farten, igen. Vi måste öppna ögonen. Varför är inte alla lika inför alkohollagen? Vi måste sätta stopp för byråkratin som slösar med våra gemensamma pengar.

I det aktuella fallet rapporterar LT att personer stått vid ett räcke och pratat med gäster innanför, där det serveras alkohol. Ingen alkohol dracks av personerna utanför räcket. Krogen har varken tillåtit, uppmuntrat eller oaktsamt låtit så ske.

Medtagen öl på toaletten tolkas som ”tillåtit alkohol att tas med utanför serveringsområdet”. Krogen i fråga hade varken agerat systembolag eller sålt alkohol som ”take-away”.

I en annan krog ifråga-sätter enheten kvantiteten mat som säljs i förhållande till alkohol.

Det handlar inte om att gäster blivit för fulla då de inte ätit samtidigt, eller att de blivit nekade att beställa mat. Krogen i fråga hade bara valt att inte sälja billiga luncher för att öka sin matprocent.

Varför tillämpas lagen annorlunda i vår stad jämfört med andra städer?

Besök en servering i Gamla stan i Stockholm. Sätt dig vid borden direkt placerade på trottoaren, prata med en vän utanför – tillståndet ifrågasätts inte. Din vän behöver inte ens sträcka sig över ett räcke.

Se om du blir stoppad när du tar med din öl på toaletten på en krog i Trosa. Försök hitta någon som äter på Sturecompagniet klockan 01:00 en fredagskväll? Förstå sedan att det är samma lag som gäller i vår stad.

Tjänstemännen på tillståndsenheten säger att de följer lagen. Men alkohollagen ger stort tolkningsutrymme.

I Södertälje återges en för krögare och gäster mest ovänlig och byråkratisk tolkning av lagen.

En tolkning som tar död på vår stads uteliv. En tolkning som ökar utflyttningen. En tolkning som måste ändras.

Erik Karlberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons