Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk att Brexit blir ett nytt Hastings för britterna

Annons

Varje skolbarn i England får lära sig vad som hände år 1066 – ett avgörande år i landets historia. Då ägde det berömda slaget vid Hastings i södra England rum. Normanden William the Conqueror (Vilhelm Erövraren), som kom från dagens Normandie i norra Frankrike, segrade och blev kung.

Anmäl text- och faktafel

Det sägs i historieböckerna att förlusten berodde på bristfälligt ledarskap samt dålig organisation och utrustning hos trupperna. Den engelske kung Harolds sköldborg och bredyxor ställdes mot en överlägsen fiende - Vilhelm Erövrarens kavalleri och bågskyttar.

De militära framgångarna ledde så småningom vidare till erövringen av hela England. Normanderna och deras ättlingar styrde sedan landet och tidvis även Skottland i fyrahundra år.

Brexit beskrivs i Storbritannien som det största dramat i modern tid. Landet har aldrig varit mer splittrat. Hela resan från folkomröstningens nej till EU år 2016 fram till i dag har kantats av bristfälligt ledarskap, oordning och tumult inom framför allt det regerande konservativa partiet, Tories.

Det brittiska folket röstade med minimal marginal för att lämna EU. Det blev startskottet för strömavhopp av ministrar från regeringen. Först avgick premiärminister David Cameron.

Sedan Theresa May blev premiärminister har nu nära 20 högt uppsatta personer, varav flera tunga ministrar, lämnat regeringen.

Därefter har turbulensen varit konstant hög. Sedan Theresa May blev premiärminister har nu nära 20 högt uppsatta personer, varav flera tunga ministrar, lämnat regeringen. De allra flesta på grund av Brexit.

Häromveckan blev Theresa May utskrattad i parlamentet, när hon ville redogöra för ett smidigt och ordnat utträdesavtal ur EU. Inte någon brittisk premiärministern har sedan 1940-talet mötts av en så fientlig stämning av sitt eget parti i parlamentet inför öppen ridå.

May jämfördes med en annan premiärminister, Neville Chamberlain, som försökte sluta fred med Hitler före andra världskriget men misslyckades.

Vad kan man lära av detta kaos?

Det är viktigt med fingertoppskänsla. Man ska inte låta något ärende gå till beslut, vilket man på förhand vet har en osäker utgång. Speciellt inte ett ja eller nej till EU, som har konsekvenser för årtionden framöver.

En dylik omröstning ska inte stressas fram för avgörande. Frågan ska i stället först mogna hos folket genom noggranna diskussioner efter gjord konsekvensanalys. Sedan kan ställning tas om folkomröstning är rätt väg framåt.

Enligt bedömare har Theresa May förhandlat fram ett okej utträdesavtal med EU. I linje med de premisser som Storbritannien satte upp.

Men Theresa Mays regering och parti har svarat med burop. De gör uppror, avgår och hotar att avsätta henne. Det är för närvarande osäkert om avtalet kommer att ratificeras av underhuset i december. Britterna kan riskera ett värsta scenario – no deal Brexit – vid utträdet 29 mars nästa år.

Faller avtalet kommer de ekonomiska konsekvenserna bli mycket stora för Storbritannien vad bland annat avser varuhandeln och den finansiella sektorn.

Det finns risk att ett nytt avgörande år fogas till engelsk historieskrivning – Brexit 2019.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel