Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikshem i blåsväder - igen

– Det här visar att det är förenat med risker att sälja. Men vi vet inget om oegentligheter i Södertälje, säger Staffan Norberg (V), som gick med på att sälja TB-fastigheter till Rikshem.

Annons

Rikshem, det halvstatliga bostadsbolaget som köpt upp fastigheter i bland annat Södertälje de senare åren, Västra Blombacka samt en rad äldreboenden, har nu hamnat i blåsväder. Först sparkades vice vd:n och nu har kritik också riktats mot nuvarande vd:n för att även han gjort privata fastighetsaffärer.

I den revisionsrapport som utförts kritiseras att företagsledare bjudit med sina fruar på affärsresor. Men den allvarligaste kritiken – som också kan komma att utredas som en muta – handlar om hur Rikshem bjudit representanter för en rad kommuner på olika saker, representation.

– Ja, jag tyckte att det kändes bra med Rikshem som ägare, med de alternativ vi hade då, säger Staffan Norberg, som alltså inte reserverade sig mot försäljningen av TB-fastigheter.

– Bilden är fortfarande att det är en ansvarsfull ägare med mindre vinstmarginaler, även om man självklart måste fråga sig vad som försiggår i företaget. Om det är något brottsligt måste rättvisan ha sin gång först.

Granskningen visar att Rikshem bjudit kommunföreträdare på exempelvis mat, dryck eller annat vid minst femton tillfällen.