Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikshem i blåsväder - igen

– Det här visar att det är förenat med risker att sälja. Men vi vet inget om oegentligheter i Södertälje, säger Staffan Norberg (V), som gick med på att sälja TB-fastigheter till Rikshem.

Annons

Rikshem, det halvstatliga bostadsbolaget som köpt upp fastigheter i bland annat Södertälje de senare åren, Västra Blombacka samt en rad äldreboenden, har nu hamnat i blåsväder. Först sparkades vice vd:n och nu har kritik också riktats mot nuvarande vd:n för att även han gjort privata fastighetsaffärer.

I den revisionsrapport som utförts kritiseras att företagsledare bjudit med sina fruar på affärsresor. Men den allvarligaste kritiken – som också kan komma att utredas som en muta – handlar om hur Rikshem bjudit representanter för en rad kommuner på olika saker, representation.

– Ja, jag tyckte att det kändes bra med Rikshem som ägare, med de alternativ vi hade då, säger Staffan Norberg, som alltså inte reserverade sig mot försäljningen av TB-fastigheter.

– Bilden är fortfarande att det är en ansvarsfull ägare med mindre vinstmarginaler, även om man självklart måste fråga sig vad som försiggår i företaget. Om det är något brottsligt måste rättvisan ha sin gång först.

Granskningen visar att Rikshem bjudit kommunföreträdare på exempelvis mat, dryck eller annat vid minst femton tillfällen.