Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridskolan stöldskyddar prylar – med dna

På koppar, bilar och båtar används det flitigt. Nu har ridskolorna anammat dna-märkningen för att hålla tjuveriet på behörigt avstånd.

Hästarna på Järna ridskola väntar otåligt på att bli sadlade inför kvällens lektioner som snart drar i gång. Det liknar ett avsnitt ur en amerikansk kriminaltv-serie som inleds med en vardagssituation men snart övergår i en brottsplats med uv-lampa och pensel. Skillnaden: här ska brott förebyggas.

I ett förråd fyllt med sadlar och träns står Susan Lundgren och penslar genomskinliga fläckar på en sadel. När ljuset plötsligt slocknar passar Susans make och företagspartner Fredrik Lundgren på att tända sin ficklampa. I stället för att lysa upp rummet har uv-ljuset från lampan trollat fram tre gröna fläckar. Där sitter nu, i minst fem år, en unik kombination av 20 olika metallsalter. Vätskan blir en typ av dna-kod som lätt binder föremål till sin ägare. Svårsålt och oattraktivt för ljusskygga tjuvar, som besökt stallet regelbundet.

– Som tur är har jag alltid haft hunden med mig när jag upptäckt att de varit här. Men det är jätteobehagligt, säger ridskolans verksamhetschef Carina Bergh.

300 ridande i veckan har Järna ridskola. När utrustningen stjäls kan det ta en månad innan alla är tillbaka i sadeln igen.

– En sadel som jag älskar och ridit in så den ligger perfekt på hästen, den kan jag inte ersätta, säger Carina.

Av många säkerhetsåtgärder som kommit på tal har ingen varit genomförbar, men märkdna tyckte hon var enkelt och värt att testa.

– Jag tror att det avskräcker. Förhoppningsvis sprider sig märkningen till andra, jag hör ofta om stallstölder, berättar Carina.

Snart har Susan märkt alla stöldbegärliga prylar i kammaren med Järna ridskolas unika DNA och Fredrik har skyltat upp området för att berätta att stöldgods härifrån kommer vara svårt att sälja. Ganska nya i branschen hjälper de gärna till att märka upp när företag köper märkdna av de. Tidigare har det mest handlat om att märka upp kopparkablar och koppartak vid tågspår och på kyrkor.

De senaste åren har intresset för märkdna ökat i Sverige, men metoden har funnits i Storbritannien i närmare 20 år, berättar Björn Mannering, en av de svenska distributörerna av märkdna. Han tipsar om att du själv kan märka upp elektronik, smycken, bildelar. Det mesta stöldbegärliga hemma.

– Det skulle vara om du har en Rembrandt då. Det är ändå vätska och vi garanterar inte hur märkningen påverkar värdet på tavlan, säger han.

Enligt Björn Mannering har deras märkdna inte lett till någon fällande dom i Sverige ännu, men det har förekommit i utredningar. Framför allt fungerar det avskräckande.

Hela dna-märkta bostadsområden kan bli verklighet i Södertälje redan i slutet av 2015 om polisen får välja. Just nu avslutas ett pilotprojekt med märkdna i Stockholm med 1 500 hushåll i tre områden.

– Vi har sett en kraftig minskning av stölder bland de hushåll som är anslutna, säger Ulf Malmqvist, projektledare för märkdna i Stockholm.

Han hoppas att dna-märkning av områden snart ska fungera ungefär som grannsamverkanskonceptet. Polisen i Södertälje har anmält intresse och kan bli en del av satsningen i slutet av 2015.

Alla polisbilar i Stockholms län har i dag uv-ficklampor för att se märkdna, men märkningen är ovanlig i Södertälje och Nykvarn.

– Jag har inte stött på märkdna i praktiken, säger Jürgen Clöve, brottsplatsutredare i området.

Han förespråkar att kommun och polis ska främja märkdna. När Jürgen Clöve undersöker inbrott upplyser han ofta om möjligheten.

– Det är enormt bra för att kunna spåra gods, säger han.

Därtill är informationen om att märkdna används viktigt för en avskräckande effekt på tjuvarna menar Jürgen Clöve.

– På sikt tror jag att försäkringsbolag kommer kräva att man märker upp gods. Jag tror det kommer under 2015, det ger så pass bra effekt, säger Ulf Malmqvist.

Så ger du dina prylar dna

Varje flaska märkdna innehåller en unik kombination metallsalter i vatten. I vissa sorters vätskor finns också mikropunkter, små bitar med din flaskas unika nummer skrivet på, som kan läsas med mikroskop.

Så här gör du:

1. Rengör ytorna som ska märkas.

2. Pensla vätskan på tre ställen på varje föremål du vill märka, gärna i en söm eller skarv som inte slits.

3. Registrera din flaska hos leverantören.