Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resten av gisslan släppt i Syrien

43 personer har släppts av IS i Syrien. I morgon är det ett år sedan närmare 200 personer tillfångatogs i byarna vid Khabour. Nu är alla släppta.

I dag kom besked att återstående av de 200 människor som tillfångatogs av jihadistmilisen Islamiska staten, IS, den 23 februari förra året nu är släppta.

– Jag minns hur det kändes för ett år sedan när de blivit tillfångatagna och vi var många som såg hemska videor med halshuggningar. Tre personer har avrättats men nu ett år senare har resterande släppts. Mitt i allt detta onda får vi lov att glädjas i dag, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

Enligt Assyriska riskförbundets kontakter Österns assyriska kyrka på plats i området släpptes personerna i morse lokal tid. Förhandlingar med IS har pågått sedan i mars förra året och gisslan har släppts vid flera tillfällen i år. Dagens 43 personer var de sista.

Vad fick IS att släppa alla i den här gruppen av gisslantagna tror du?

– Tydligen har terrorsekten inte haft någon större nytta av de här människorna och de har inte ansetts som stridande utan civila. Därför har de behandlats bättre än till exempel jezidier, förklarar Afram Yacoub.

Han säger att trycket från släktingar i Sverige till kidnappade varit hårt på förbundet i år. Framför allt har förbundet riktat in sig på att sprida information i media om vad som pågår i området vid floden Khabour i Syrien. 

– Det här gisslandramat med kvinnor och barn har varit så mentalt slitsamt för många assyrier i år. Man känner sig så maktlöst. Just nu kan vi dra en lättnadens suck eftersom det är över. Men sen fortsätter det svåra arbetet med att hjälpa och stödja de som vill stanna, säger Afram Yacoub.

Han berättar att en påbörjat ett projekt för att stödja den demokratiska uppbyggnaden och hjälpa de som vill stanna att organisera sig.

– Bland många finns en vilja att stanna. De som känner att extremisterna inte ska få rätt. Dem vill vi hjälpa och stödja så att de kan stanna. Läs även: Kvinnor och barn kidnappade av IS