Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservatsförslag splittrar partier

Frågan om ett naturreservat i Brandalsund fortsätter att splittra såväl partier som den borgerliga alliansen.

Miljökontoret vill skapa ett reservat av ett 86 hektar stort område söder om Pershagen. Kommunstyrelsens kontor vill däremot undanta ett stort område och endast göra udden i öster till reservat.

Frågan är ute på remiss, bland annat i kommundelsnämnderna.

De rödgröna i Järna kommundelsnämnd stöder miljökontorets förslag och vill också se ett servitut för en vandringsled från Pershagen mot Farstanäs. De ser gärna att Södertälje kommun behåller marken i sin ägo.

Michael Andersson (M) och Göran Lidman (SD) vill inte ha något naturreservat, medan Per-Anders Fritshammar (C) och Viveca Rabenius (L) stöder ett mindre reservat. Viveca Rabenius går därmed emot Liberalernas hållning att hela området bör bli naturreservat.

Hölö kommundelsnämnd – med undantag av Mariusz Kawecki (SD) – stöder förslaget om ett mindre reservat. Hölönämnden vill också att en eventuell vandringsled ska gå ändå ner till bron till Mörkö.

– Där kan den anslutas till Sörmlandsleden. Därmed skapas en helhet på ett annat sätt, säger vice ordförande Mats Pertoft (MP).

Mariusz Kawecki vill, tvärt emot partikollegan i Järna, att hela det föreslagna området blir naturreservat.