Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reportage om flyktingars situation prisas när Wendelas vänner delar ut 50 000 kronor

Svenska Dagbladets reportageserie "Från Raqqa till Borås" och Expressens serie "Asylrapporten" får dela på Wendelapriset, som delas ut i Södertälje.

På söndagen blev det klart vilka av de åtta finalisterna som vinner Wendelapriset 2017. Priset och prissumman på 50 000 kronor delas lika mellan två reportage, som båda belyser flyktingarnas situation.

"Där andra nöjt sig med enstaka nedslag har båda reportageteamen lågmält och envetet, månad efter månad byggt förtroende på plats och kunnat berätta en historia om hur världens problem, Europas flyktingkris och Sveriges mottagande skoningslöst drabbar på individnivå" skriver Wendelaprisets jury i ett pressmeddelande.

Det är Jonas Fröberg och Malin Hoelstad på Svenska Dagbladet som prisas för reportageserien "Från Raqqa till Borås", och Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu på Expressen som prisas för serien "Asylrapporten".

Läs även: Deras nära reportage om livet som flykting prisas: "En tankeställare om läget i världen"

Fakta:

• Priset delas ut den 10 september kl 15 i Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Prisutdelare är Christina Jutterström, tidigare bland annat SVT-chef.

• Juryn har bestått av Ami Lönnroth, Kersti Forsberg, Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed.

• Priset, som ska gå till bästa skrivna socialreportage, instiftades 2008 av Wendelas Vänner i Södertälje och delas i år ut för tionde året. Sedan 2016 samverkar Wendelas Vänner och FOJO om priset.

• Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist.

Ur motiveringarna:

"Från Raqqa till Borås är ett mycket välskrivet och drabbande reportage, som med sin närvaro och detaljrikedom skiljer sig från mycket annat som skrivits om flyktingar."

"Med utgångspunkt i tung research, reportageteamet bakom Asylrapporten fånga läsaren i ett stort antal komplicerade frågor. Det är trauma och stress, en olidlig väntan men också ljusglimtar i vardagen."

Läs mer: Hemlöshet och handel med pass – här är reportagen som kan vinna Wendelapriset

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!