Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Tomas Karlsson är bekymrad över tonläget – jag står till 100 procent bakom vad jag skrev

Erik Werner, administratör för facebookforumet Stadsutveckling i Södertälje, har reagerat över en ledarartikel i LT. Tomas Karlsson, politisk redaktör, ger svar på tal.

Tomas Karlsson uppmärksammade på ledarplats min reaktion (i ett forum på facebook) på Ulf Sarléns debattartikel om projektet vid Marenplan. Han är bekymrad över tonläget i debatten och mitt inlägg föll inte i god jord hos den politiske redaktören. Gott så, men jag vill bara peka på några detaljer som han utelämnade.

Debattartikeln från Ulf Sarlén var byggd på premissen att våra politiker är inkompetenta skojare som sitter i knät på kapitalet och ignorerar den demokratiska processen (”Ett spel för galleriet”, i Ulf Sarléns egna ord). Det må vara en åsikt likt alla andra, men det är varken ett särskilt gott tonläge eller en diskussion om sakfrågan. Tonläget eller bristen på saklighet bekymrade dock inte den politiske redaktören tillräckligt för att han skulle dra sig för att publicera artikeln. Gott tonläge är tydligen inte så viktig när det gäller den egna publikationen. Det har jag egentligen ingenting att säga om. LT får välja att publicera vilka konspirationsteorier de vill, och vi vet alla att på debattsidan så är det skribenterna och inte redaktionen som står bakom åsikterna.

Jag spenderar en hel del tid på att sakligt bemöta många av de frågor och den kritik som framförs i stadsbyggnadsdebatten. Det är något jag gör av egenintresse – stadens utveckling är något jag bryr mig om, både som medborgare och som professionell arkitekt. Jag tycker det är viktigt att föra en dialog om detta.

I det arbetet möter man dock väldigt ofta en grupp människor som inte grundar sin argumentation på sakfrågan alls utan som istället ser debatten som ett tillfälle att elda på politikerförakt och sprida misstro mot den demokratiska processen. Och då pratar jag inte om specifik kritik mot politiska beslut eller konstruktiva förslag på förbättringar av de demokratiska instrumenten, utan om rena konspirationsteorier.

Ulf Sarléns debattartikel byggde på just sådana premisser och det är inte första gången. God ton är något vi förtjänar och när man klampar runt på ett sådant respektlöst sätt så har man, i min bok, själv satt tonen. Jag svarade utan omskrivningar och står för det till 100 procent.

De som var uppmärksamma såg också att jag avslutade med en uppmaning att göra sin röst hörd oavsett om man gillar förslaget eller vill se förbättringar. Det missade Tomas Karlsson, förstås. Eller, snarare, han tolkade det som en uppmaning till att de senare skulle hålla käften. Men det får stå för honom.

Erik Werner

Svar: Nej, Erik Werner, god ton är inte något vi förtjänar. God ton är grunden för en seriös, konstruktiv debatt. Att vara kritisk mot politiska beslut är en demokratisk rättighet – precis som att vara okritisk. Att lyssna även till de människor som råkar ha en annan åsikt än den du själv har är att visa respekt. Sedan kan debatten vara hur hård som helst i själva sakargumenten.

Det finns inget som är så avslöjande för att ens argument tryter som när du höjer rösten och/eller går till personangrepp. När du medvetet misstolkar andra, ger dem tillmälen och belägger dem med allehanda åsikter och egenskaper.

Tomas Karlsson

politisk redaktör, LT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel