Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Rör inte oskuldspresumtionen

Svar till “Har man begått ett brott, har man brutit mot samhällskontraktet” (LT, 23/7)

Blir helt förfärad när jag i veckan läste insändare från signaturen “C” som bland annat undrar varför man är oskyldig till motsatsen bevisats och inte tvärtom.

Oskuldspresumtionen är en av grundstenarna i vår rättsstat. Om det var du som blev häktad för ett brott du inte begått, och nu hade bevisbördan på dina egna axlar, hade du fortfarande tyckt att det var ett rättvist och rättssäkert samhälle?

Ska man kunna anklaga vem som helst för vad som helst? Eller ska vi i lagens ögon vara brottslingar allihop? Vad är det för samhälle du vill ha egentligen?

I Sverige håller vi inte folk inlåsta hur länge som helst om vi inte kan vara säkra på att de gjort sig skyldiga till ett brott. Det är faktiskt helt bedrövligt att man ska behöva försvara det i en lokaltidning. Har nivån sjunkit hit?

Pensionerad jurist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare