Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Räkna inte med en kistgravplats på Södertälje kyrkogård

I ett debattinlägg är Bernt Gyllebring kritisk till kyrkogårdsförvaltningens verksamhet. Han ifrågasätter varför vi inte ställer nya kistgravplatser till förfogande på Södertälje kyrkogård och vill se en utredning.

Förvaltningen har gjort en utredning där det framkommit att endast enstaka platser finns kvar för nya kistgravar. Vi utvecklar gärna vår kyrkogårdsmark. Under de senaste åren har vi iordningställt ny plats för barngravar och för askgravar. För bara något år sedan färdigställdes ett nytt område för kistgravar, med det fylldes snabbt.

Kistgravplatser är utrymmeskrävande och de ytor som finns bedöms inte vara lämpade för kistgravar.

Det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter på Södertälje kyrkogård, men nya kistgravplatser är utrymmeskrävande och de ytor som finns bedöms inte vara lämpade för kistgravar. Vi har under lång tid känt till att vi skulle hamna i det här läget och har därför förberett oss genom att anlägga en begravningsplats vid Tveta kyrka.

Gamla gravplatser på Södertälje kyrkogård gås nu igenom för att identifiera om det är möjligt att erbjuda dem som nya gravrätter för kistgrav. Arbetet är tidskrävande. Inventeringen kommer troligen att innebära att vi får fram ett antal platser, men med tanke på efterfrågan kommer också de att snabbt gå åt.

Under en lång tid framöver ska man därför inte räkna med att få en ny kistgravplats på Södertälje kyrkogård. Gyllebring efterfrågar en oberoende utredning från länsstyrelsen. Vi är inte främmande för detta, men ser samtidigt att även länsstyrelsen skulle landa på bedömningen att Södertälje kyrkogård inte har plats för nya kistgravsområden.

Tveta begravningsplats används allt mer och vi hör att det sjönära läget och stillheten uppskattas. Tveta begravningsplats kan inom en snar framtid vara ett lika självklart val för gravsättning som Södertälje kyrkogård varit tidigare.

Ralph Sjöholm

kyrkoherde Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare