Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Patienterna vill tillåta användning av hälsodata – nu måste lagstiftningen följa efter

Svar på debattartikeln ”Hälsodata avgörande för bättre vård och färre vårdskador i länet” (15/7)

Digitaliseringens möjligheter innebär ett paradigmskifte för hälso- och sjukvården. De nya förutsättningarna att använda avidentifierade hälsodata möjliggör en mer individanpassad behandling med förbättrad hälsa hos patienter som resultat.

I Sverige begränsar lagstiftningen och dess tillämpning digitaliseringens potentiella möjligheter att främja hälsa och rädda liv.

Befolkningen i Region Stockholm är som artikelförfattarna påpekar mycket positiva till att hälsodata används för forskning och vårdutveckling. Detta förtroende är världsunikt och måste vårdas genom ansvarsfull och säker hantering av invånarnas data och genom att vara tydliga med att det huvudsakligen handlar om avidentifierade data.

Region Stockholm har tydliga ambitioner om hur hälsodata ska kunna tillgängliggöras för forskning och utveckling. När regionstyrelsen i juni beslutade att inrätta ett Centrum för hälsodata var syftet just detta: Stockholmarnas samlade data ska bidra till att nya behandlingsmetoder utvecklas och kommer patienter till nytta. Analyser av hälso- och sjukvården ska skapa underlag för det omfattande vårdutvecklingsarbete som bedrivs av vårdgivare inom Region Stockholm.

Centrum för hälsodata ska säkra kvaliteten i dataanalyser, samla kompetens inom juridik och informationssäkerhet och säkerställa integritetsskyddet i enlighet med gällande lagar och förordningar.

Det krävs justeringar av lagar för att värna patientens rätt att få sin data använd. Ett regelverk som gör det möjligt för aktörer att samla, dela och använda avidentifierade hälsodata, samtidigt som individers integritet skyddas, är i själva verket en grundläggande förutsättning för att Sverige ska kunna utveckla och dra nytta av alla fördelar som stora mängder hälsodata för med sig.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska ledas av Sören Öman, ”Översyn av vissa frågor som rör personuppgiftshantering i socialtjänst- och hälso- och sjukvårdsverksamhet”. Den utredningen borde skyndsamt få ett tilläggsuppdrag för att inkludera förslag till ny modern lagstiftning för utvecklings- och forskningsaspekterna kring personuppgiftshanteringen.

Vi ser etableringen av Centrum för hälsodata som ett tydligt inlägg i diskussionen inför den kommande forsknings- och innovationspropositionen om hur regeringen behöver stärka patienters och invånares möjligheter att få bidra med hälsodata till forskning och utveckling.

Sverige behöver en lagstiftning där användning av hälsodata på ett tydligt sätt speglar befolkningens vilja att dela data till nytta för dagens och morgondagens patienter.

Björn Zoéga, Sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset

Mikael Ohrling, Sjukvårdsdirektör, Stockholms läns sjukvårdsområde

Björn Eriksson, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Stockholm

Jan Andersson, Forsknings- och Innovationsdirektör, Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel