Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Hoppas på en rejäl debatt om allmän arbetsförsäkring

Det gläder mig mycket att Tomas Karlsson har ägnat LT:s ledarsida till att uppmärksamma och kommentera idén om en allmän arbetsförsäkring. Föret i portgången har varit minst sagt trögt när vi som står bakom idén har försökt få den diskuterad. Hoppas att vi nu kan få i gång en rejäl debatt om förslaget. Ledaren i LT bidrar till det.

Tomas Karlsson tycker det är en gåta att jag vill att Arbetsförmedlingen (eller något annat offentligt organ) ska sköta arbetsförsäkringen och inte privata företag.

Men det är inte alls någon gåta, snarare en självklarhet. Att besluta om stödåtgärder (utbildning, rehabilitering, validering och så vidare) som i stor omfattning kommer att behövas för att ge tillfälle för människor att skaffa nya kompetenser och som ska bekostas av en allmän försäkring, det kan inte överlåtas på privata företag.

Och sådana beslut bör grunda sig på ingående kännedom om den sökandes situation. Då blir besluten allra bäst. Jag är övertygad om att besluten bör hänga ihop med vägledningen till de arbetslösa, där denna kännedom växer fram i dialog mellan vägledare och sökande. Vägledning/arbetsförmedling bör då inte skötas av privata firmor.

Däremot kan privata företag utföra vissa uppgifter på arbetsförsäkringens (Arbetsförmedlingens) uppdrag. Det sker redan i dag.

Det finns många andra invändningar mot tankarna på en omfattande privatisering av Arbetsförmedlingens verksamhet, men det skulle föra för långt att gå in på i denna korta replik.

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel