Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Hälsa för integration – men segregationen löses inte av sjukvården

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Den ojämlika hälsan är en av de allvarligaste delarna av segregationen. Den ojämlikheten har märkts extra tydligt under pandemin. Regionen och sjukvården ska göra sitt. Under pandemin, med vård och vaccinationer. Långsiktigt, för jämlik hälsa och ökad frihet. Hälsa är en nyckel till integration! Men segregationen kan inte skyllas på sjukvården.

Boel Godner (S) försöker i sitt inlägg (LT, 26 maj) få det att framstå som att vi påstår att regionen inte har en roll i arbetet för integration – men större delen av vår artikel (LT, 24 maj) handlar just om hur sjukvården arbetar. Med pandemin i dag. Det vi skriver är att många aktörer måste arbeta för integration – inte minst, men inte bara, kommunen. Godner måste ha missat det vi skrev först: ”regionen har begränsade verktyg att göra något åt grundproblemet – även om vården har ett tydligt uppdrag att väga upp den ojämlika ohälsa som är en del av effekten.”

Läs också Tomas Karlsson: Tydligen vårt fel att det inte finns lediga tider

Som sjukvårdshuvudman har regionen svårt att göra något åt bostadssegregation, brottsutsatthet och arbetsmarknad (men bland arbetsgivare är sjukvården bland de största integrationsfrämjarna).

Hälsoproblemen som hänger samman med segregationen är inget sjukvården ensam kan förhindra.

Liberalerna har länge varit drivande i svensk integrationspolitik, nationellt och lokalt. I Södertälje arbetar vi liberaler bland annat för större fokus på skolor i utsatta områden, för att bygga ihop stadens olika stadsdelar, och för fokus på arbete och företagande för att ge alla en chans att komma i arbete (genom språkträning, samarbete med näringslivet och förväntningar på alla som söker samhällets stöd).

Hälsoproblemen som hänger samman med segregationen är inget sjukvården ensam kan förhindra. Men vi ska göra vårt bästa för att både förebygga och bota.

Under pandemin har regionen haft information på många språk, använt våra hälsokommunikatörer, samverkat med lokala föreningslivet och civilsamhället. Vi har använt den befintliga vårdstrukturen med Södertäljes många vårdcentraler för vaccination av riskgrupper.

Södertälje har en av regionens vaccinmottagningar för allmänheten och i förra veckan startade Scanias vaccinmottagning för allmänheten. Regionen startade mobila provtagningsenheter och nu strax en mobil vaccinationsenhet. Och sjukhuset och alla som arbetar där har gjort stordåd i covid-vården.

Hälso- och sjukvården ska ha och har en hög närvaro i kommuner och stadsdelar med tuffare socioekonomiska förutsättningar. I Södertälje har vi gjort en miljardinvestering i sjukhuset (det som Godners partikamrater ville lägga ned för några mandatperioder sedan). Och den nära vården, vårdcentraler med husläkare, distriktssköterskor, psykologer, med flera viktiga kompetenser, är tät i Södertälje med hela 13 vårdcentraler.

Resurserna till sjukvården fördelas mycket tydligt utifrån vårdbehov. Det gäller vårdcentralerna, där individens vårdbehov styr större delen av hur mycket pengar varje vårdcentral får. Vårdbehov beräknas bland annat utifrån utbildning, arbete, bakgrund i annat land, och ålder.

Riktade resurser för jämlik hälsa gäller också en rad andra insatser som stärker vården inte minst i Södertälje. Flera av dessa insatser sker i gott och nära samarbete med kommunen.

Hälsa är en nyckel för integration. Det borde märkas från fler än regionens och sjukvårdens sida. Därför har vi liberaler i regionen föreslagit att hälsa också blir ett av målen för den nationella integrationspolitiken. Vi upprepar vår uppmaning till Boel Godner att ta upp hälsa och integration med sina partikamrater i regeringen. Och vi kommer fortsätta peka på det stora grundproblemet: Segregationen i Sverige, som drabbar inte minst delar av Södertälje så hårt.

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel