Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Det är Rosenberg som har fel

I tisdagens LT kunde man läsa att Moderaterna i Södertälje ondgör sig över att invånare som har försörjningsstöd har fått årskort på friluftsmuseet Torekällberget. Oppositionsrådet Alexander Rosenberg (M) menar att det skulle vara ett slapphänt bemötande av målgruppen och att det skapat en undanträngningseffekt på så sätt att de beställda årskorten tagit slut så ”reguljära besökare” inte kunnat köpa ett kort.

Rosenberg säger: ”Det här är fel på så många sätt”.

Men det är Rosenberg själv som har fel på så många sätt.

Människor som har försörjningsstöd har högt ställda krav på sig att deltaga aktivt i kompetenshöjande insatser hos Arbetsförmedlingen eller hos kommunens arbetsmarknadsenhet. Det går helt enkelt inte att ansöka om och få försörjningsstöd utan motprestation.

Tidigare har det varit gratis att besöka Torekällberget. Det är först i år som entrén är avgiftsbelagd under sommaren. I slutet av 2018 kunde man läsa i Rädda Barnens rapport Barnfattigdom i Sverige 2018 att vart sjunde barn i Södertälje, 14,1 procent, lever i ekonomiska utsatta hushåll. Barn som växer upp i fattigdom har oftare en mindre aktiv fritid, vilket är en grogrund för utanförskap, sämre skolresultat och sämre hälsa. I nuläget finns i Södertälje cirka 700 barn i hushåll som har försörjningsstöd.

Vi vet inte hur beslutet att ge besökskort till människor som har försörjningsstöd togs. Om det togs av kultur- och fritidsnämnden eller av socialkontoret. Det tycks inte Alexander Rosenberg heller veta, han skriver i vart fall inte om det.

Vi tycker det är bra att de här invånarna garanteras tillträde till Torekällberget ur ett barnperspektiv och ett integrationsperspektiv.

Oavsett vilket är det ett beslut som tagits med barnens bästa i åtanke. Barnkonventionen har blivit lag i Sverige. Vi tycker det är bra att de här invånarna garanteras tillträde till Torekällberget ur ett barnperspektiv och ett integrationsperspektiv.

Om Alexander Rosenberg vill veta mer om arbetet med kommunala arbetsmarknadsåtgärder och krav på försörjningsstödstagare är han välkommen att besöka oss på arbete och försörjning, socialkontoret.

Thomas Witting

arbetsmarknadskonsulent

Agneta Grunnlid

arbetsmarknadskonsulent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel