Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoveringen i Blombacka skjuts upp

Den renovering som var planerad i Rikshems hyreshus i Blombacka skjuts upp eftersom de saknar 50 godkännande. – Det kan vara en tyst protest, säger en hyresgäst som inte kommer att ha råd att bo kvar när hyran höjs.

Annons

I fredags möttes boende på Myrstigen av en lapp som beskrev att Rikshems planerade renovering till våren har blivit uppskjuten till augusti. Informationen säger att de saknar godkännande från 50 lägenheter av 315 och kan därför inte påbörja renoveringen.

– Jag blev glad när jag såg lappen, det här betyder att jag kanske har ett år till i den här lägenheten, säger en hyresgäst som vill vara anonym.

Hon har bott i sin lägenhet, en trea på 86 kvadratmeter, i 40 år. Hyran ligger i dag på 6 548 kronor och den kommer att höjas med nästan 3 000 kronor efter renoveringen. Hon kommer då inte ha råd att bo kvar.

– Jag vet inte riktigt vem de bygger för. De ska lägga ekparkett i vardagsrummet, det är inget vi begär. Men de påstår att de ser att folk vill ha det i framtiden.

Hon har själv skrivit på godkännandet men välkomnar inte renoveringen.

– Om hyran höjs och jag ska ha råd att bo kvar, då får de höja pensionen med, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte varför folk inte skrivit på, det kan vara att de är icke svensktalande, att de struntat i det eller så är det en tyst protest.

Karl Johansson, regionchef Mälardalen på Rikshem skriver i ett mejl till LT att Rikshem och hyresgästföreningen är överens om den nya hyran som han säger tar hänsyn till storlek, standard och läge.

Hyresgästerna kan välja på två olika typer av renoveringsstandard, en som medför en 30 procent ökning på hyran och en med 40 procent.

– Husen är gamla och uppfördes under 60-talet. Det går inte längre att lappa och laga utan man behöver ta ett helhetsgrepp.

Han vet inte riktigt varför inte alla gett sitt godkännande.

– Det kan vara flera olika anledningar. Från tidigare projekt vet vi att det kan vara allt från att man har glömt bort det eller inte förstått processen till att man inte vill ha renoverat.

Rikshem går nu vidare till hyresnämnden för prövning av de ärenden där de boende inte tackat ja till renovering.

På lappen som nådde hyresgästerna i går står: ”Detta innebär att ovanstående gäster blir Rikshems motpart i ärendet och kommer i hyresnämnden få föra sin talan själva eller genom ett anlitat ombud”.

– Som långsiktig fastighetsägare tar vi ansvar för såväl fastigheterna som att våra hyresgäster ska ha en god boendemiljö, säger Karl Johansson.

Han säger även att de hyresgäster som inte välkomnar den nya hyran har förtur till deras andra lägenheter i Södertälje.