Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering gick snett – Vaknade med rummet fullt av rök

Fastighetsägaren Graflunds håller på med balkongrenovering på Vallvägen i Ronna. Men i förmiddags gick något fel för plötsligt fylldes lägenheterna med tjockt byggdamm.

I flera veckor har husen på Vallvägen varit täckta med plast från topp till tå. Det är entreprenören Sterner Stenhus som på uppdrag av fastighetsägaren Graflunds håller på med balkongrenovering.

Ett arbete som enligt de boende låter öronbedövande, även på lördagar. På fredagen hände dock något annat, betydligt värre än oljud.

Tomas Demir vaknade på förmiddagen av att brandvarnaren tjöt. När han öppnade dörren från sovrummet möttes han av tjock rök

– Jag hörde mina föräldrar skrika. Jag trodde att det brann, berättar han.

Men det visade sig vara byggdamm som kommit in via ventilationen. När LT kommer till platsen har det gått en och en halvtimme sedan röken vällde in. Tomas känner att han fått ner något i lungorna som inte är bra.

– Det kan inte vara bra att andas in byggdamm, säger han upprört.

– De har varit oaktsamma!

Han sätter i gång att ringa för att försöka få tag på Graflunds och folk på kommunen för att berätta vad som hänt och få hjälp.

Under tiden pratar vi med hans föräldrar, Azize och Melek. De har bott i Ronna i 40 år, och i fyrarummaren i 25 år. Aldrig har de varit med om något liknande.

Azize berättar hur dammet gjorde att hon kräktes, hostade och att det sved i ögonen. Hon hade dukat fram frukost, men den fick hon slänga. Melek rusade ut för att få hjälp.

– Men den byggjobbare jag fick tag på bara gick därifrån, säger han.

Två våningar upp har grannen Iso Melkemichel ytterdörren på vid gavel för att vädra ut röken.

– Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

Under eftermiddagen får LT tag på Ulf Nilsson, vd på D. Carnegie Co, som Graflunds är en del av. Han förstår inte hur det hela kunnat gå till.

– Det låter förskräckligt, men vi kommer göra allt vi kan och kompensera hyresgästerna på olika sätt.

Kommer ni erbjuda sanering och städning?– Absolut, lovar han.

Elias Georgiadis, vd på Sterner Stenhus, säger att de håller på och undersöker vad som gått fel.

– Vi har täckt in alla ventiler på utsidan. Troligen blir det ett undersug via ventilationen. Men vi är inte helt säkra. Alla hus beter sig på olika sätt.

Han beklagar det inträffade och säger att hyresgästerna ska kompenseras så att de blir glada, om det visar sig att något har hänt.

Högljutt arbete på lördagar får inte förekomma.

– Det ska jag kolla direkt så att det inte sker. Arbeten på lördagar får bara vara sådant som inte låter, säger han.

Några timmar senare ringer Elias upp. Han berättar att Sterner Stenhus har gjort en besiktning och kommit överens med hyresgästerna om att de får betald städning. De som städat själva får ekonomisk ersättning istället.

– Vi kommer göra rätt för oss, säger han.