Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ren vinst att ordna boende

Det tog tid att hitta startblocket. Men nu kan Södertälje ha förstått vad som krävs för att vinna kampen om framtidens studenter.

Almanackan sade 2 juni 2014. Den dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (FP), Scanias dåvarande vd Martin Lundstedt och Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke höll pressträff där trion lanserade ett nytt stort utbildnings- och forskningspaket för Södertälje. 1,6 miljarder kronor skulle satsas på nya utbildningsplatser vid KTH, dels på ren ingenjörsutbildning dels på forskning.

För Södertälje kommun var det naturligtvis ett glädjebud. Med flera hundra extra studenter i stan skulle Södertälje äntligen – och på allvar – kalla sig för högskoleort.

Kommunens ansvariga politiker kunde inte dölja sin glädje. Däremot visade de ingen som helst framförhållning.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) svarade så här i LT på frågan var studenterna ska bo: ”Redan i dag har vi en studentgaranti gällande bostäder som inte utnyttjas, det råder överkapacitet i dag” och hon var fast förvissad om att många ”kommer dessutom inte att bosätta sig i Södertälje, de pendlar hit”.

Även på kommunalrådet Staffan Norberg (V), som på den tiden var ordförande i stadsbyggnadsnämnden, lät det likadant: ”Vi har inte haft några bekymmer med tillgången på studentbostäder på flera år. Skulle det komma 600 elever hit med behov av bostäder skulle vi få lägga manken till”.

Godners och Norbergs inställning var mer än lovligt defensiv. Den är dessutom märkligt inskränkt ur ett geografiskt perspektiv – en satsning på studentbostäder skulle ge Södertälje stora konkurrensfördelar jämfört med övriga Stockholmsregionen.

I de flesta av landets universitets- och högskole- städer råder det brist på studentbostäder. Stockholm hör till de städer där läget är allra sämst, vilket bland annat Sveriges förenade studentkårer, visat i sina årliga rapporter.

Kötider på långt över en termin ibland över ett år är legio.

Det innebär att en studieort som kan erbjuda boende har trumf på hand i kampen om att locka studenter. Bostadsfrågan kan vara avgörande i valet mellan två likvärdiga utbildningar på olika orter. Vilket inte minst de som bedriver utbildningarna kan vittna om. Så här sa Ingrid Kihlander, på KTH Södertälje i lördags (LT, 30 april): ”Det är helt klart en konkurrensfördel om det går att få bostad när man börjar studera”.

Lyckligtvis verkar till och med kommunledningen ha insett detta och tänkt om. Genom det direktiv som kommunstyrelsen gett tillförordnade stadsdirektören Camilla Broo finns hopp om att Södertälje satsar på studentbostäder.