Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn om regeringens förslag: "Valfläsk"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Regeringen fattade på torsdagen ett beslut om att öronmärka pengar till extra förstelärare i skolor i utsatta områden. Men Ronnaskolans rektor sågar förslaget.

– Elever med de största utmaningarna ska ha de bästa lärarna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) i ett pressmeddelande.

Skälet bakom beslutet är att man vill locka de bästa lärarna till skolor som står inför stora utmaningar i det man kallar för utanförskapsområden.

– Eleverna i de här områdena har ofta de lägsta resultaten. Ofta beror det på att de är relativt nyanlända, säger Björklund, till Ekot enligt TT.

Förstelärare utses bland särskilt yrkesskickliga lärare och de kommer att få en högre lön - omkring 5000 kronor mer i månaden, enligt pressmeddelandet från utbildningsdepartementet.

Man räknar med att antalet förstelärare i grundskolor i utsatta områden kommer att fördubblas jämfört med andra skolor. Det handlar totalt om 175 förstelärartjänster till drygt 40 skolor i hela landet. Exakt hur många det blir i Hovsjö och Ronna är ännu inte klart, men i genomsnitt rör det sig om lite över fyra lärare per skola.

Redan förra året fanns 3 000 förstelärare i Sverige och till hösten räknar regeringen med cirka 15 000.

Beslutet innebär dock inte att ytterligare fyra lärartjänster tillsätts, endast lönerna höjs för de som rekryteras till förstelärarposten.

När LT når Lina Axelsson Kihlblom, rektor för Ronnaskolan, är hon delvis kritisk till beslutet.

– Ronnaskolans resultat beror inte på dåliga lärare, tvärtom har vi jättebra lärare och ett resultat över det förväntade snittet. Så det känns lite som valfläsk det här. Jag undrar hur mycket utdelning det här kommer ge. Om Jan Björklund vill höja resultatet ska han blanda elever i stället, så vi tar bort det här med fin- och fulskolor.