Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorerna har vårt fulla stöd

 Mats Siljebrand (L) och Christer Nylander (L) skriver (LT, 21 april) om hur viktigt det är att elever har rätt till arbetsro. En av de viktiga delar de tar upp i sin artikel är hur skolor ska förhålla sig till mobiltelefoner.

Jag vill därför klargöra hur jag som ansvarig politiker anser att skolorna i Södertälje ska förhålla sig till denna fråga.

Jag förväntar mig i min roll att alla skolor och skolledningar arbetar med ordning och studiero i skolorna. Jag förväntar mig också att man upprättar ordningsregler i enlighet med skollagens krav samt att det finns en systematik i att följa upp dessa.

Det är viktigt att det är professionella ledare som styr över skolans inre arbete, inte kommunpolitiker. Vi ska därför självklart inte på politisk nivå besluta över exakt vilka regler som ska finnas i olika skolor, men vi ska som politiker ta ansvar för att efterfråga och följa upp att skolorna har de regler de behöver.

Jag ställer mig generellt bakom och ger mitt fulla stöd till de åtgärder som en rektor och skolledning anser sig behöva vidta, till exempel när det gäller mobiltelefoner. Om en rektor anser att det är nödvändigt att förbjuda mobiltelefoner har den mitt stöd, om en annan rektor visar att skolan kan säkra ett ansvarsfullt förhållningssätt har den också mitt stöd. Det viktiga är att man systematiskt vidtar åtgärder för ordning och reda utifrån den egna skolans förutsättningar.

Det är också viktigt att ordning och reda inte bara är rektor och lärares ansvar. Elever och föräldrar måste vara en del av arbetet. Det är inte skolan som tillhandahåller mobiltelefoner till barn och unga, det är föräldrar som gör det. Det är därmed också föräldrar som måste säkerställa att deras barn kan hantera mobiltelefoner på ett sätt som inte stör undervisningen. Det gäller för övrigt alla saker som barn tar med sig från hemmet till skolan. Dessa saker måste föräldrar ta ansvar för att barnet kan hantera.

ordförande utbildningsnämnden

Elof Hansjons (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel