Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga Julkassar skänktes - i dag börjar utdelningen

Företag och privatpersoner har skänkt rekordmånga julkassar via LT. I dag var det dags för Pingstkyrkan i samarbete med Svenska kyrkan att börja dela ut dem.

Att samhället har blivit tuffare på senare år är nog ingen nyhet för de flesta. Men att nöden är så stor som den är, det är det kanske färre som förstår. LT var med i dag på förmiddagen när Pingstkyrkan och Svenska kyrkan gjorde sig beredda att börja dela ut julkassar och presenter. Då blev det väldigt påtagligt hur många som måste vrida och vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop. Utanför dörrarna ringlade kön lång av behövande Södertäljebor.

Inne i kyrksalen väntade ett hav av kassar, lika många med torrvaror som kylvaror. Totalt cirka 1 300 stycken, varav LT:s läsare har bistått med 1 043 stycken.

– Det är ofantligt roligt att Julkasseinsamlingen gått så bra. Det här är julens räddning för väldigt många människor i vårt utgivningsområde, så det känns fantastiskt att vi även i år kunnat bidra till en något ljusare jul för väldigt många människor, säger Lillan Hedlund, nyhetschef på LT.

– Alla går åt. Vi har inga problem att dela ut detta, säger Hans Heerman Göransson, diakon i Svenska kyrkan.

I ett angränsande rum stod allehanda presenter uppradade. 1 842 LT-klappar samlades in i år. Det är en minskning mot förra året.

– Men vi är förstås ändå jätteglada över de paket som samlats in! Tack alla som bidragit, säger Lillan Hedlund, som tror att minskningen kan bero på att det varit fler insamlingar än vanligt.

Alla som väntade utanför pingstkyrkan hade fått anmäla sig på kyrkornas expeditioner på förhand för att kunna hämta ut vars två kassar samt en julklapp, eller flera om man har barn. Några i taget fick de sedan komma in. En kvinna berättade att hon inte brukar hämta kassar i kyrkan (Pingstkyrkan delar regelbundet ut matkassar), men att julkassen gör att det nu blir jul hemma hos henne.

– Är man svensk pensionär så räcker inte pengarna så långt.

Vad hade du gjort om du inte fått detta?

– Då hade jag varit utan. Det hade blivit det vanliga, falukorv och hårt bröd. Så är det. Även fast jag jobbat sedan jag var 15. Jag fick fel på benen och med en annan pensionform 2009 fick jag bara hälften av lönen, säger hon.

En annan pensionär stegade fram när han såg att LT var på plats och sade att detta (fattigdomen) är politikernas fel.

– Så här gör man inte med sin befolkning. Här jobbar folk gratis för att politiker ska tjäna hundratusentals kronor i månaden. Det är ju deras pengar, säger han upprört innan det var dags att gå in och en välja en julklapp i presentrummet.