Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekorddyrt gangstermål

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Södertäljemålet kan bli Sveriges dyraste rättsfall. 33 advokater och målsägandebiträden i målet kräver sammanlagt över 70 miljoner kronor för sitt arbete och ­sina utlägg.

– Det har tagit upp all min tid ända sedan i december 2010 när jag blev förordnad. Under 2011 blev det ett antal andra mål, men i stort sett har jag arbetat på heltid och mer än så. Det har blivit en kolossalt massa tid, säger advokat Lars Hedsäter, som företräder en av de 20 män som står åtalade.

Det är de misstänktas försvarare och brottsoffrens målsägandebiträden som uppskattat mängden av arbete de lagt ned i målet. Var och en har lämnat in ett kostnadsanspråk och den samlade kostnaden för arbetet är ovanligt hög inför avkunnandet av domen den 1 augusti.

– Det är ett av de högsta som har varit. Vad jag känner till, utan att ha gjort någon närmare granskning, så är det definitivt ett av de större målen som har varit, säger Magdalena Carlén, ekonom på Domstolsverket, till Ekot.

– De stora målen brukar ligga mellan kanske 20 och 50 miljoner.

Enligt LT:s granskning av konstnadsanspråken har många försvarare begärt förhöjt arvode eftersom målet anses vara så omfattande. Lars Hedsäter har yrkat på över 3,4 miljoner kronor och förhöjt arvode.

– Ganska många har yrkat på förhöjt arvode. Med tanke på att jag inte haft några som helst inkomster under den här perioden så är det väl befogat att göra, säger han.

LT har funnit att två av tre advokater har begärt mellan två och fyra miljoner kronor. Högst arvode begär advokaten Fredrik Ungerfält som företräder Bernard Khouri, som utpekats som Södertäljenätverkets ledare.

Fredrik Ungerfält har yrkat på 4,25 miljoner kronor i arvode för nästan 1 800 timmars arbete. Över 300 000 kronor är ersättning för utlägg, som taxiresor för 46 000 kronor och hotell för 144 000 kronor.

På andra sidan rättssalen, bland målsägarbiträdena, har Kerstin Wennersten och Claes Borgström begärt mest, runt 2,6 miljoner kronor var.

Principen är att den som döms ska stå för kostnaderna för sin försvarare och målsägandebiträdet, men om denne saknar inkomst, har mycket låg inkomst eller får ett längre straff, ett år eller mer, står staten för kostnaderna.

Rättens ordförande Katarina Ekholm har inte velat kommentera något innan domen faller på onsdag.

Läs mer i torsdagens papperstidning.