Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt har gått för långt

Fyra reportrar på Expressen har gjort ett gediget journalistjobb som mynnat ut i titeln ”så tystades Husmark Pehrson”. I en promemoria till statsministern gör hon upp med den politik som är hård och kall.

Annons

Kritikerna av sjukskrivningsreformen har, just och mestadels, kallat förändringarna för hårda och kalla. Har nu den sparkade socialförsäkringsministern sagt detsamma? Det vet vi inte eftersom jalusierna är neddragna till fotsulorna ungefär som i Beirut. Allt hon skrivit ner är – just nu – hemligstämplat. Herregud, vad är detta för rädslans strategi?

Förändringen av sjukförsäkringen har ”blivit Fredrik Reinfeldts värsta varböld” skriver Expressen. Utåt vill statsministern inte alls ”förknippas med förändringarna i socialförsäkringarna när rapporteringen handlar om sjuka som tvingats jobba, människor som tagit sina liv”. Och i just detta försvinner han raskt och rappt från kritikcentrum.

Statsministern drar snabbt därifrån och det är inget nytt för den som studerat Fredrik Reinfeldt noga. Konflikterna kastar han rappt över till sina medarbetare, därför åkte också socialförsäkringsministern ut. Hon som verkligen plikttroget verkställde hans politiska linje in absurdum. Hon var enbart husbondens röst och fick plikta med ett förnedrande avsked.

Expressen menar att – och det är även min egen övertygelse (se tidigare inlägg i LT) – att allt negativt om sjuka på riktigt resulterade i att Alliansen förlorade egen majoritet i riksdagen. Valresultatet hade blivit ett helt annat om Fredrik Reinfeldt (M) hade erkänt bristerna i sjukförsäkringen och varit humanist. Men han är inte det.

Märkligt nog får han med sig de mindre, sociala partierna i en alliansregering som inte är en allians utan mer som ett resonemangsäktenskap. En har hela makten och tar den. De andra får stå för lojalitet och baka moderatbullar. Tala om att utplåna sig själva.

Flykten från Alliansen drabbade enbart de små allianspartierna, de som är mer sociala. De tre fick verkligen storstryk i valet. I kommande val, eller nyval, är det frågetecken om C och KD över huvud taget överlever.

De moderata kärnväljarna struntar mest i de sociala aspekterna. Och detsamma gör Reinfeldt. Man kan stillsamt undra var de konservativa humanisterna i det moderata partiet tagit vägen?

Fredrik Reinfeldt gled givetvis undan som han alltid gör och säger ”jag lyssnar”. Pyttsan! Läs boken Ensamvargen, där en reporter från Svenska Dagbladet har följt honom i 15 år. Han blir i den boken som ett lättfattligt kakrecept. Den sociala centern och de liberala partiernas sociala delar ska köras över av en tung Moderatmaskin. Väck med mitten är strategin och på den moderatvägen är vi. Exempelvis Centerpartiet har inte fattat detta. Ja, jag sörjer den sociala centerrörelsen.

Expressen skriver att Reinfeldt ville göra upp med Göran Perssons politik – och det är inte alls fel, inte ett dugg – som hade resulterat i ”passivitet och en explosion av förtidspensioner”. Sjukskrivningsnivåerna blev som rymdraketer i vårt land. Någonting var fundamentalt fel när så många blev sjuka och sjukare. Så långt är jag med. Men det har nu gått för långt åt andra hållet.

Finansminister Anders Borg vill gärna förknippas med att vara social, gärna som gamle Gunnar Sträng, men då får han visa fram att han är det. Detta är inte alls en vänster–högerfråga utan handlar om samhälls-humanism. Borgerliga Marie Söderqvist, som också skriver i Expressen, skräder inte orden. Svårt sjuka ska inte alls ”tvingas söka jobb”. De svårt sjuka ska lämnas i fred, men det vill inte Reinfeldt utan de sjuka ska söka jobb jämt och ständigt. Ta din säng och gå som Jesus sa, ingen är sjuk egentligen. Reinfeldts alla ska jobba-linje är groteskt inhuman för alla kan inte jobba. Många är faktiskt för sjuka.

Och märkligt hur fusket med sjukskrivningarna, ta Hanne Kjöllers alla artiklar i DN, ska sopa bort dem som är sjuka på riktigt. Kan vi inte öppna upp och inse att vissa sjukdomar är långa och besvärliga och tar tid att läka medan fusket alltid är fusk.

Och vad har oppositionen att komma med? Tja, mest gnöl och ingen samlad sammantagen tanke.

Expressen konstaterar att regeringens PR-stab gömde undan socialförsäkringsminister Husmark-Pehrson under hela valrörelsen. När så Husmark-Pehrson sparkades överraskade hon statsministern med ett motdrag – ”en judaskyss i form av ett dokument”. En promemoria som hon var stolt över, Reinfeldt fick denna skrift under sista mötet, och TT berättar att ”hon har lämnat över en promemoria till statsministern som hon hoppas går vidare till hennes efterträdare, Ulf Kristersson, med förslag att se över de fall som uppmärksammats i medierna”.

Och TT-uttalandet skapade ”panik” enligt tidningen bland Reinfeldts medarbetare ”med tanke på risken för att statsministern skulle skadas av att åter bli förknippad med offer för sjukförsäkringsreformen”.

Då gick dementimaskinen igång med full kraft, dokumentet hemligstämplades direkt. Smaka på den Schlingmannska öppenheten och Expressen får givetvis inte ut promemorian per sida, per ord, för det är ett ”arbetsmaterial”. Men Cristina Husmark-Pehrsons pressekreterare säger att TT-intervjun är helt korrekt återgiven, det vill säga Husmark-Pehrson gav statsministern en promemoria. Senare menade man från statsministerns kansli att Husmark-Pehrsons anteckningar/promemoria inte är sådan utan det ”mer handlade om tjänstemannasynpunkter som egentligen inte var hennes”.

Jag kan inget annat än som medborgare i vårt land kräva att få ta del av vad den sparkade socialförsäkringsministern de facto skrev till landets statsminister. Några unga hårdföra högerliberaler i Reinfeldts stab ska inte tro att de är ett propagandaministerium. Och jag hoppas verkligen att de tre social-liberala partierna i Alliansen sätter ner foten och säger att vi är jämlika parter och det är inte M som bestämmer ensamt.

Dags att sätta Fredrik Reinfeldt på plats – vad säger du, Tage Gripenstam, centerpartist här i Södertälje?

Anders Hammarlind

Mölnbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel