Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Thomas Bodström bör inte bli landshövding nu

Artikel 2 av 6
Kritiken mot Bodström som landshövding
Visa alla artiklar

Stockholms län skadas av att ha en landshövding som riskerar att bli fälld för brott. Regeringen bör därför dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström tills Allra-härvan är fullständigt utredd.

Chris Heister har varit landshövding i Stockholms län de senaste fem åren. Dessförinnan var Per Unckel landshövding.

Båda är moderater. Det innebär att en moderat har varit landshövding i Sveriges i särklass folkrikaste län de senaste tio åren. Det är därför inte konstigt att Socialdemokraterna nu vill ha en socialdemokrat på posten.

Chris Heister slutade den 21 augusti i år. Några dagar senare utsågs socialdemokraten Thomas Bodström till hennes efterträdare. Han skall tillträda den 1 november i år.

Thomas Bodström är advokat och var justitieminister 2000–2006. Han tillhör de tidigare socialdemokratiska ministrar som inte fick plats i den nuvarande S-MP-regeringen. Kanske är det därför har nu tilldelats posten som landshövding i Stockholms län, som troligen anses som en lämplig form av kompensation.

Thomas Bodström har dock ett lik i lasten. Det heter Allra.

Allra är ett pensionsbolag där ägarna misstänks ha lurat pensionssparare på enorma summor. Bolaget är föremål för en brottsutredning, pensionsmyndigheten kommer att kräva minst en kvarts miljard kronor i skadestånd från bolaget och åklagaren har tagit tillgångar i bolaget på 140 miljoner i beslag. Det hela är en stor skandal, som kan innebära rättegångar och fällande domar.

Allra hade en namnkunnig styrelse, vilket gav legitimitet och gjorde det lättare att ragga kunder. En av styrelsemedlemmarna var Thomas Bodström, som uppges ha fått en kvarts miljon kronor för sina nio månader i styrelsen, från maj 2016 till februari 2017.Pensionsmyndigheten tror att det kan ha pågått kriminell verksamhet i Allra under Thomas Bodströms tid i styrelsen. Det innebär att han, som styrelseledamot, kan bli skadeståndsansvarig.

Om Thomas Bodström blir landshövding kan alltså en statlig myndighet, Pensionsmyndigheten, stämma chefen för en annan statlig myndighet, Länsstyrelsen i Stockholms län. Det är inte bra. Minst sagt.

Det är därför omdömeslöst av S-MP-regeringen och den ansvarige ministern, civilminister Ardalan Shekarabi (S), att utse Thomas Bodström till landshövding innan härvan kring Allra är utredd, och innan det är klart om Thomas Bodström blir åtalad för brott. Det borde ha funnits andra kandidater utan lik i lasten. Thomas Bodström har ju också en framgångsrik karriär som advokat, och behöver därför knappast landshövdingejobbet för att försörja sig.

För två veckor sedan krävde de 54 anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen skulle dra tillbaka sin utnämning av Thomas Bodström. De senaste dagarna har fler börjat ställa samma krav. "Låt inte Bodström bli landshövding" skrev till exempel Expressens ledarsida på nätet i tisdags. "Det går inte att utse en landshövding innan man utreder det här. Regeringen måste dra tillbaka det här" sade V-ledaren Jonas Sjöstedt i onsdags.

Det är bara att instämma. Stockholms län skulle skadas av att ha en landshövding som riskerar att bli fälld för brott. Regeringen bör därför dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström innan Allra-härvan är fullständigt utredd.