Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: När partiet gynnas ser Jonas Sjöstedt inga problem

Annons

De senaste månaderna har flera riksdagsledamöter avslöjats med olika typer av ”fiffiga” bostadslösningar. Liberalen Emma Carlsson Löfdahl hyrde till exempel en bostadsrätt av sin man till en mycket hög avgift. Moderaten Erik Bengtzboe var skriven hos sin mamma och i mammans sommarstuga, trots att hans fru och barn bodde i Stockholm.

Anmäl text- och faktafel

I förra veckan berättade Sveriges television hur Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk (V), som bor i Bryssel, trots detta ofta plockat ut det dagtraktamente på drygt 3 000 kronor per dag som EU-parlamentarikerna får. Runt en miljon kronor har hon kvitterat ut de senaste fem åren.

De här pengarna har hon bland annat använt till hotell och resor i Sverige. Och hon menar att EU-parlamentets administration har godkänt detta. Några kvitton har hon dock inte sparat.

När Emma Carlsson Löfdahls höga bostadsbidrag avslöjades uppmanades hon av sin partiledare Jan Björklund att avgå som riksdagsledamot. Hon gjorde inte detta, utan valde i stället att lämna Liberalerna och sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Han valde till sist att avgå som riksdagsledamot.

Moderaten Erik Bengtzboe fick också hård kritik från sitt parti. Han valde till sist att avgå som riksdagsledamot.

Malin Björk får dock fullt stöd från sin partiledare Jonas Sjöstedt, trots att han tidigare har varit hård i sin kritik mot bland annat Erik Bengtzboe. Enligt Jonas Sjöstedt skiljer sig Malin Björks agerande från de andra, eftersom hon inte ”tar ut traktamentena för personlig vinning utan för att träffa väljarna”. Dessutom hävdar han att hon bara tar ut 29 000 kronor i månadslön, vilket är lägre än alla andra.

Men att Malin Björk bara får 29 000 kronor, trots att EU-parlamentarikerna tjänar 92 000 kronor före skatt, beror på att Vänsterpartiet tar mellanskillnaden i ”partiskatt”. Och Malin Björk har också, som alla andra EU-parlamentariker, ett ”kontorsbidrag” på 45 000 kronor per månad som hon kan använda till bland annat hotell och resor. Det ska hon inte använda dagtraktamentena till.

Om Vänsterpartiet vinner på fifflet är det rätt.

Men detta spelar ingen roll för Jonas Sjöstedt. Det viktiga för honom är inte om Malin Björk får ut för mycket pengar i EU-bidrag, utan att hon inte stoppar pengarna i egen ficka. Hennes agerande är helt okej, eftersom Vänsterpartiet vinner på det. Om någon privatperson vinner på bidragsfiffel är det fel. Om Vänsterpartiet vinner på fifflet är det rätt.

Samma inställning till offentliga bidrag fanns tidigare inom Ung vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund. I ansökningar om statliga bidrag uppgav Ung Vänster att man hade tusentals fler medlemmar än man egentligen hade, för att på så sätt få högre statliga bidrag.

Det är mycket bra att den här typen av affärer avslöjats. Medborgarna ska veta att deras pengar används på rätt sätt, samtidigt som det är viktigt att reglerna för bidragen till de folkvalda utformas på ett sätt som inte lämnar utrymme för fria tolkningar.

Det är lika fel att ett parti vinner på ”fiffel” som att en folkvald gör detta.

Men på samma sätt som de folkvalda inte ska kunna sko sig på offentliga bidrag är det lika viktigt att partierna inte heller gör detta. Det är lika fel att ett parti vinner på ”fiffel” som att en folkvald gör detta.