Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ebba Busch Thors hårda ord mot C och L visar KD:s högersväng

Annons

Nu är Stefan Löfven (S) vald till statsminister. Mer än fyra månader tog det att förhandla fram en statsminister som riksdagen kan godkänna. Det visar hur komplicerat det politiska läget är i svensk politik just nu.

Anmäl text- och faktafel

Detta är ingen bra regering. Det bästa hade varit om Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade hamnat i opposition. Så blev dock inte valresultatet, och eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet i förhandlingar gick med på nästan allt som Centerpartiet och Liberalerna krävde, så är det förståeligt att dessa partier gick med på en uppgörelse. Nu gäller det för Centerpartiet och Liberalerna att se till att S–MP-regeringen verkligen genomför alla de 73 punkterna i uppgörelsen.

73-punktsöverenskommelsen har orsakat stor bitterhet i Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är delvis förståeligt, men vissa påhopp har gått långt över gränsen för vad som kan betecknas som godtagbart. Att Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet, kallat Centerpartiet för "quislingar" är det kanske värsta exemplet.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har tagit avstånd från Sara Skyttedals påhopp. Det är bra. Samtidigt har hon själv varit väldigt kategorisk i sitt fördömande av Centerpartiet och Liberalerna, mer än M-ledaren Ulf Kristersson varit.

Kristdemokraterna, som för bara några år sedan kunde betecknas som ett mittenparti, ligger i dag till höger om Moderaterna.

Det här speglar partiernas position på den politiska skalan just nu. Kristdemokraterna, som för bara några år sedan kunde betecknas som ett mittenparti, ligger i dag till höger om Moderaterna. Dagens KD-ledning gör allt för att locka de mest konservativa högerväljarna, och tycks inte heller bry sig om att hålla en tydlig rågång mot Sverigedemokraterna. I en valdebatt i fjolårets valrörelse sa till exempel Ebba Busch Thor att hon kunde tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna den dag SD-ledaren Jimmie Åkesson klarade av att "få sitt parti att leva som de lär".

Ett annat exempel på att avståndet mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inte är så stort är att Charlie Weimers, KDU-ordförande 2008-2011, några dagar före valdagen i fjol bytte från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna. Ebba Busch Thor var vice ordförande i KDU när Charlie Weimers var ordförande.

Hon tar dock inte helt avstånd från sådana tankar, vilket Ulf Kristersson gör.

Än så länge säger sig dock Ebba Busch Thor inte tro på det konservativa M–KD–SD-block som SD-ledaren Jimmie Åkesson strävar efter. Hon tar dock inte helt avstånd från sådana tankar, vilket Ulf Kristersson gör. Kanske hoppas Ebba Busch Thor att hon på detta sätt kan locka väljare från Sverigedemokraterna.

Genom sin aggressiva linje mot Centerpartiet och Liberalerna hoppas också Ebba Busch Thor att locka allmänborgerliga väljare från dessa partier. Alla påhopp, all bitterhet och öppningen mot Sverigedemokraterna gör dock att det blir svårare att få till stånd ett samarbete mellan allianspartierna vid nästa val.

Något liknande kan ske denna gång, om nu inte Kristdemokraternas högervridning och SD-öppningar gör detta omöjligt.

Å andra sidan kom det hårda ord från framför allt Moderaterna när Centerpartiet samarbetade med S-regeringen 1995-1998. Trots detta var de fyra allianspartierna i valrörelsen 1998 överens om att försöka bilda i regering tillsammans. Något liknande kan ske denna gång, om nu inte Kristdemokraternas högervridning och SD-öppningar gör detta omöjligt.