Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Det duger inte att skylla på för dålig information

Annons

För bara någon vecka sedan blev en omröstning i EU-parlamentet plötsligt högintressant i det svenska nyhetsflödet. Det handlade om det så kallade upphovsrättsdirektivet, som vissa debattörer menade skulle innebära "döden för internet".

Anmäl text- och faktafel

Den svenska regeringen har sagt sig stå bakom EU-parlamentets beslut, men när riksdagens EU-nämnd röstade i förra veckan valde Miljöpartiet att spräcka regeringslinjen. MP röstade med oppositionen – alla oppositionspartier var emot.

Och justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade samarbetspartnerns agerande med ett enkelt: ”Jag har inte varit med om det tidigare”.

För många är upphovsrättsfrågan en mycket viktig fråga. Men inte för alla.

Enligt en opinionsmätning som Novus gjort är det mindre än en halv procent av de svenska väljarna som tycker att upphovsrättsfrågor på internet är den allra viktigaste frågan i EU.

I stället är det miljö, klimat och energi som svenska väljare anser vara viktigast i EU. 20 procent av väljarna tycker så. På andra plats kommer brottsbekämpning med 17 procent och på tredje plats invandring och migration med 15 procent.

Samtidigt känner sig svenskarna mycket mindre trygga i dag, vilket har gjort brottsbekämpning till en viktig fråga.

Även före EU-valet 2014 ansågs miljö, klimat och energi som viktigast, medan invandring och migration var den tredje viktigaste. Näst viktigast 2014 var dock ekonomi – och arbetslöshet delade tredjeplatsen.

Det här speglar utvecklingen de senaste fem åren: Europa har haft högkonjunktur och arbetslösheten har minskat, vilket har gjort att dessa frågor inte längre anses som lika viktiga för EU. Samtidigt känner sig svenskarna mycket mindre trygga i dag, vilket har gjort brottsbekämpning till en viktig fråga.

Enligt Novusmätningen är det hela 59 procent som tycker att de inte har tillräcklig information från partierna för att rösta. Det är oroväckande. Många av dem som inte tycker att de har tillräcklig kunskap kommer troligen att avstå från att rösta.

En väl genomförd valkampanj kan ge många nya röster.

Det vore olyckligt. Besluten i EU-parlamentet har stor betydelse för vilka lagar och regler som gäller i Sverige. Det är därför viktigt vilka som sitter där.

Samtidigt innebär så här många osäkra väljare en stor chans för partierna. En väl genomförd valkampanj kan ge många nya röster.

Det finns också tydliga skillnader mellan partiernas valbudskap. Inom klimatfrågan är till exempel Liberalerna ensamt om att vilja införa en europeisk koldioxidskatt, medan Moderaterna har budskapet "kärnkraft är klimatsmart" och är ensamt om att vilja fördubbla EU:s budget för kärnkraftsforskning. Flera partier vill skärpa EU:s handelssystem för utsläppsrätter, utom Sverigedemokraterna som vill göra systemet globalt.

Fram till valdagen 26 maj kommer partierna att göra sitt bästa för att informera om vad de vill göra i EU-parlamentet och vilka frågor de inte vill att EU-parlamentet skall lägga sig i. För dem som vill ha information finns det alla möjligheter att få det.

Demokrati kräver engagemang och deltagande. I annat fall fungerar inte demokratin.

Det är därför inte bara partiernas ansvar om väljarna inte har tillräckligt med kunskap för att gå och rösta. Även väljarna har ett stort ansvar. Demokrati kräver engagemang och deltagande. I annat fall fungerar inte demokratin.