Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Det är i höst som det verkliga testet kommer på Magdalena Andersson

Annons

Det var säkerligen med blandade känslor som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade S–MP-regeringens vårbudget i förra veckan.

Å ena sidan var hon säkerligen glad över att få presentera en budget – det var ju länge högst osäkert om hon skulle få vara kvar som finansminister. Å andra sidan innehöll budgeten väldigt lite S-politik. Dels är hon uppbunden av de stora skattesänkningarna i den M–KD-budget som riksdagen röstade igenom i december, dels är de flesta reformerna i vårbudgeten förslag från Centerpartiet och Liberalerna, som S–MP-regeringen är tvingad att genomföra på grund av januariavtalet.

Anmäl text- och faktafel

Visst finns det några delar som kan sägas vara socialdemokratisk politik, där Magdalena Anderssons stoppar vissa saker i M-KD-budgeten, som avskaffandet av flygskatten och den fria entrén på museer. Några punkter kan också sägas vara MP-framgångar, som pengar för att underlätta nattåg till utlandet. Men de allra största förändringarna är sådana som Centerpartiet och Liberalerna drivit igenom.

Framför allt framstår Centerpartiet som vinnare. Många av de reformer som finns i vårbudgeten är gamla Centerkrav, till exempel sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar under 18 år, det borttagna kravet på kollektivavtal för nystartsjobb, ökat stöd till jordbruket på grund av fjolårets torka och mer pengar till bredbandsutbyggnad. Vissa av dessa reformer är också en del av den gröna skatteväxling Centerpartiet vill ha, där höjda miljöskatter används för att sänka skatterna på arbete.

Centerpartiet har också rättat till några saker som blev fel i M-KD-budgeten

Centerpartiet har också fått igenom flera reformer på miljöområdet, till exempel stöd till renare hav, återställda våtmarker och för att få industrin att ställa om till processer som inte påverkar klimatet. Centerpartiet har också rättat till några saker som blev fel i M-KD-budgeten, som nedskärningar i solcellsstödet och ersättning till markägare för redan ingångna avtal om skyddsklassad skogsmark.

Även Liberalerna har fått igenom flera saker i vårbudgeten. Den viktigaste är pengar till införandet av lärarassistenter i skolorna, där 3 000 assistenter nu kan anställas redan till höstterminen. Liberalerna har också fått igenom extrapengar till LSS och till insatser mot hedersrelaterat våld.

Det är helt klart att vårbudgeten klarade testet.

Vårbudgeten var ett första test på om Centerpartiet och Liberalerna skulle få S–MP-regeringen att göra den stora liberala omläggning av politiken som januariavtalet utlovade, eller om Socialdemokraterna skulle försöka fördröja och stoppa alla C- och L-förslag. Det är helt klart att vårbudgeten klarade testet.

Det är bra. Det ger en politik som Sverige behöver och en viktig förändring efter fyra år av regeringsbudgetar där Vänsterpartiet haft stort inflytande.

Men innehållet i en vårbudget är ändå bara småsmulor jämfört med de pengar som fördelas i en höstbudget. Det är därför i höst som det verkliga testet kommer om Socialdemokraterna följer januariavtalet och en omläggning till en liberal politik eller om Stefan Löfven och Magdalena Andersson ger efter för kraven inifrån partiet om högre skatter "för de rika".