Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Centerpartiet gjorde rätt som inte avsatte Strandhäll

Annons

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) agerade mycket klumpigt när hon för ett drygt år sedan avsatte Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan.

Begler genomförde precis den politik som S-MP-regeringen hade gett henne i uppdrag att genomföra. När kritiken mot Försäkringskassan ökade, fick hon dock sparken i ett försök av Annika Strandhäll och Socialdemokraterna att slippa kritik inför det kommande riksdagsvalet.

Anmäl text- och faktafel

Detta vill Strandhäll inte erkänna. Och när hon utfrågades av riksdagens konstitutionsutskott hävdade hon att hon flera gånger hade framfört regeringens kritik till Begler, och att hon avgick frivilligt. Detta håller inte Begler med om, och hennes version styrks av andra på Försäkringskassan. Någon har fel – och det verkar vara Strandhäll.

Det var dessa ”lögner” som gjorde att Moderaterna riktade en misstroendeförklaring mot Strandhäll. De fick stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. För att få majoritet i riksdagen krävdes dock också Centerpartiets stöd.

Men C lade ner sina röster när riksdagen röstade om misstroendeförklaringen i veckan. Motivet var att det är regeringen som beslutar vem som är generaldirektör. Enligt C var det fel att sparka Begler, som gjorde ett bra jobb, men regeringen har ”rätt att fatta den här typen av beslut”.

Det var säkerligen ett svårt beslut för Centerpartiet att fatta. Partiet var hårt i sin kritik mot Strandhäll när hon sparkade Begler, och att inte rösta för ett misstroende skulle tolkas som att C hade ändrat sig.

Samtidigt visste centerpartisterna att partiets beslut skulle kritiseras hårt, oavsett vilket det blev. S och Stefan Löfven var väldigt hårda i sin kritik mot de partier som röstade för misstroende mot Strandhall. Den kritiken skulle självklart också C drabbas av.

Det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer. Även alliansregeringen avsatte generaldirektörer på grunder som måste anses som politiska.

C-ledningen visste också att kritiken skulle bli ännu hårdare om C inte stödde misstroendet mot Strandhall. Så har det också blivit. KD-ledaren Ebba Busch Thor är som ofta aggressiv och skriver på Twitter "Idag är C ett rent lydparti till S". Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström twittrar: "Frågan nu är hur dyrt eller billigt Centerpartiet sålde sig". Tonläget mellan allianspartierna, som var högt redan i EU-valrörelsen, blir nu ännu högre.

Men det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer. Även alliansregeringen avsatte generaldirektörer på grunder som måste anses som politiska. Och Strandhäll har varit klantig och har troligen ljugit för konstitutionsutskottet. I dagsläget finns det dock inte tillräckliga skäl för att avsätta henne. Om hon fälls av KU får det behandlas den dagen detta kommer.

Centerpartiet fattade därför rätt beslut. Det får dock inte vara så att Centerpartiet fattade sitt beslut utifrån omsorg om Socialdemokraterna och Januariavtalet. Om C-ledningen börjar göra den typen av hänsynstaganden så försämrar man sin egen position inför framtida förhandlingar.