Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Babyboomen orsaken till att ungdomsarbetslösheten minskar – inte Löfvens politik

"Baby boom boom pesten härjar, alla ska ha elaka dvärgar." Så sjöng Magnus Uggla i låten Baby boom som kom ut 1989.

Och det rådde verkligen babyboom i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet. Drygt 120 000 barn föddes per år.

Men babyboomen ebbade ut. I slutet av 1990-talet föddes i stället knappt 90000 barn per år.

De här stora svängningarna har synts i samhället i takt med att babyboom-generationen har växt upp. Först blev det köer på förskolorna, sedan köer på grund- och gymnasieskolorna och till sist köer på arbetsförmedlingen.

Nu har de flesta babyboomarna fått jobb eller går på universitetet. Nu är det årskullarna därefter som skall ut på arbetsmarknaden. Och de är mycket färre – 30 000 färre per årskull.

Det här får mycket stora konsekvenser för ungdomsarbetslösheten. Det är naturligt att det är svårare att få jobb ju fler du skall konkurrera med. Det var därför naturligt att det var svårare för babyboomarna att få jobb än för dem som föddes senare. Det spelar roll om det är 100 000 färre ungdomar mellan 18 och 24 år.

Arbetsförmedlingen kom i måndags med nya siffror för ungdomsarbetslösheten. I november i år var 55000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskriva som arbetslösa. Det är hälften så många som för fem år sedan och den lägsta siffran på tio år. Det här gör att Arbetsförmedlingen bedömer att S-MP-regeringens så kallade 90-dagarsgaranti är nådd, det vill säga att inga ungdomar skall vara arbetslösa mer än 90 dagar utan att fått ett jobb, praktikplats eller gå en utbildning.

Det här är självklart mycket positiva siffror, även om det blivit ännu svårare att få jobb för de ungdomar som inte har någon gymnasieutbildning. Och statsminister Stefan Löfven (S) var snabbt ute för att ta åt sig äran av de låga siffrorna. "Det har haft stor betydelse att vi har investerat i samhällsbygget och utbildat människor", menade han.

Stefan Löfven har fel. Den minskade ungdomsarbetslösheten beror på två saker, dels högkonjunkturen, dels de minskade ungdomskullarna. Sverige styr inte världsekonomin, även om Stefan Löfven gärna vill få det att framstå så. Det är därför inte den svenska regeringens förtjänst att världskonjunkturen är mycket god just nu, på samma sätt som det inte var alliansregeringens fel att världskonjunkturen störtdök efter Lehman Brothers-konkursen 2008. Det är inte heller dagens regerings förtjänst att svenska föräldrar ville ha färre "elaka dvärgar" i mitten av 1990-talet och att därför födelsetalen minskade brant, något som i dag gör att färre ungdomar kommer ut på arbetsmarknaden. Däremot är det på gränsen till lögn att Stefan Löfven låter bli att nämna de minskade ungdomskullarna när han kommenterar den låga ungdomsarbetslösheten.

För övrigt visar födelsetalen att antalet 18-24-åringar kommer att fortsätta minska under några år till. Men sedan vänder det. Runt 2010 föddes nästan lika många barn i Sverige som under babyboomens glansdagar. Det är dessa barn som nu skapar köer på förskolor och grundskolor på samma sätt som deras föräldrar gjorde.