Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionala och lokala aktörer fortsatt viktiga för bredbandsutbyggnaden

Med anledning av ledartexten Krångla inte till utbyggnaden av bredband på landsbygden, av Sven Erik Jansson, vill Post- och telestyrelsen (PTS) förtydliga följande gällande myndighetens förslag om ett framtida bredbandsstöd.

PTS ser att utbyggnaden av bredband har kommit till ett sådant skede att det som återstår att bygga ut till stor del är glesbebyggda områden med allt längre avstånd mellan hushållen och företagen. För att möta utmaningarna för bredbandsutbyggnaden i dessa områden och se till att de vita fläckarna byggs bort bedömer vi att det behövs en högre grad strategisk styrning än i nuvarande modell som bygger på ansökningar.

I den så kallade uppifrån och ner-modell som PTS föreslår ska kartläggningar och prioriteringar av stödområden göras på regional nivå. En sådant regionalt ansvar gör det lättare att stämma av behovet av stöd i regionen och därigenom förebygga att stödmedel ges till områden där bredband hade kunnat byggas ut på kommersiell grund. Även konkurrensutsättningen av stödet föreslås ske på regional nivå. Vi föreslår alltså inte att PTS ska utföra lokal upphandling av bredbandsutbyggnad.

Många av de byalag som i dag får stöd via EU:s landsbygdsprogram upplever också att administrationen är omfattande och krånglig i det nuvarande systemet.

I den nuvarande stödmodellen har byanätens engagemang varit avgörande för bredbandsutbyggnad i de mer glesbefolkade delarna av Sverige. PTS anser att det är möjligt att tillvarata lokalt engagemang även i en centralt styrd modell. Många av de byalag som i dag får stöd via EU:s landsbygdsprogram upplever också att administrationen är omfattande och krånglig i det nuvarande systemet. Ett bredbandsstöd som ligger utanför EU-finansierade stödprogram, vilket vi föreslår, ger förutsättningar att förenkla snarare än att krångla till processerna. 

Sammantaget anser PTS att det krävs ett skifte till en uppifrån och ner-modell för att åstadkomma en heltäckande utbyggnad av bredband i Sverige. Vi anser att kartläggning och prioritering på regional nivå är en nyckelfaktor i en sådan framtida modell för bredbandsstöd. 

Sara Andersson

chef för avdelningen för samhällsfrågor, Post- och telestyrelsen

Svar: Post- och telestyrelsen anser att det är möjligt att tillvarata lokalt engagemang även i en centralt styrd modell”, skriver Sara Andersson.

Samtidigt skriver hon att många upplever att nuvarande system är krångligt och administrationen omfattande. Om det PTS föreslår innebär en förenkling är det bra. Men det finns nog anledning att noga följa hur verksamheten utvecklas. Även om ambitionerna är goda är ”krångelpotentialen” stor i många av den här typen av system.

Sven Erik Jansson 

ledarskribent

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel