Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reggaebandet Paraden släpper nytt material

Reggaebandet Paraden är på väg upp med stora kliv. Inom kort släpper de sin nya platta inspelad i nybyggda kulturcentret Tonfabriken i Järna.

Annons

– Vi ser Paraden som ett av de mest lovande banden inom den här

genren, säger musikern, producenten och ljudteknikern Thomas Falk från Järna, som tillsammans med Kenny Berggren från Hölö släpper skivan på deras gemensamma bolag Nataraj records. Oskar Cedemark producerar skivan.

LT träffar tre av Paradens totalt nio bandmedlemmar i en inspelningsstudio i den väldiga industribyggnaden som nu stöpts om av ABF till kulturcentrum med flera studios och replokaler för ett 20-tal band från Södertäljeområdet med omnejd.

När LT anländer pågår arbetet med Paradens andra platta med sex spår som släpps den 30 april.

Bandets första skivsläpp för ett år sedan gick riktigt bra och att Paraden är ett band på väg uppåt visar inte minst de många fansen där ute.

Releasefesten på Mosebacke som hölls i samband med skivsläppet drog fullt hus. Men det är heller inga orutinerade bandmedlemmar, flera av dem har spelat i andra band.

– Vissa av oss har också spelat ihop i andra konstellationer, men 2013 startade vi Paraden. Vi bestämde oss för att det skulle bli ett stort band med en bra körsektion, ordentligt med stämmor och en blåssektion, säger Torun Vikingsson från Gnesta, en av bandets nio medlemmar.

LT träffar Torun samt bandmedlemmarna Tobias Andersson och Johan Kammargården – de utgör en tredjedel av det reggeainspirerade bandet.

Hur vill ni beskriva er musik?

– En baktaktsorkester men med vårt eget sound, säger Torun Vikingsson, som ingår i bandets körsektion.

– Visst är vi reggae, men vi vill inte fastna i en mall, vi skulle lika gärna kunna

göra något annat inom musiken också, säger Tobias Andersson.

Bandet har ingen renodlad sångare, den uppgiften flyter runt bland flera av bandmedlemmarna. Skön stämsång, ett originellt sound och blåsslingor med trombon, saxofon, men även instrument som gitarr, keyboard, bas och trummor sätter färg på de dansanta texterna.

– Musiken är som vardagspoesi med tvist, fyller Kenny Berggren i.

Dessutom skriver flera av bandmedlemmarna musiken.

Är texterna politiska?

– Lite grann, det finns en samhällsreflektion, men inte i allt. Vi kan tycka att det finns en poäng med att ta ansvar, säger Johan Kammargården.

Bandet beskriver sin andra platta som en god uppföljare till den första. Men någon platta i fysisk mening handlar det inte om, allt sker elektroniskt på ITunes, Spotify, Youtube, med mera.

I samband med skivsläppet ska även en ny video släppas. Releasefesten den 30 april blir den här gången en turné med första anhalten på Futurum i Järna. Sen bär det av till Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi kommer att släppa en riktigt bra skiva och ser fram mot musikåret 2016, säger Torun Vikingsson.