Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens IT-hyckleri

Vi lever i en brytningstid. Vi har med gemensamma krafter utvecklat tekno­logiska verktyg som kommer att forma framtiden. Frågan är bara hur.

Den nya tekniken kan både brukas och missbrukas. Gränsen mellan de båda är ofta hårfin.

Sedan arabvåren har västerländska politiker stått på kö för att fördöma de diktatorer som försökt klamra sig fast vid makten genom att tysta folkets röst genom att kontrollera och stänga ner internet.

Dessvärre brister fördömandena i trovärdighet när de kommer från politiker som inte drar sig för att missbruka tekniken på liknande sätt.

Den svenska regeringen har haft hög svansföring. Utrikesminister Bildt har arrangerat en internationell konferens för yttrandefrihet och nätfrihet. På ytan är Sverige ett föregångsland, men verkligheten en annan.

Regeringen sa ingenting när den brittiske premiärministern Cameron ville stänga ner Facebook och Twitter för att stävja kravallerna i London. De sa ingenting när USA var snubblande nära att låta SOPA stympa nätfriheten för oss alla. Det är tydligen skillnad på makthavare och makthavare även om de i praktiken gör samma sak.

I dag kan du och jag inte längre mejla varandra privat. Varje gång vi mejlar finns det alltid en risk att staten tjuvlyssnar. Det är ett hot mot vår personliga integritet. Detta kan vi tacka Fredrik Reinfeldts regering för. Det var nämligen de som 2008 tvingade igenom FRA-lagen.

Skillnaden mellan det regeringen säger och det den gör är slående. Vi måste alla fundera på varför.

Reinfeldt och hans regering inte den nya tekniken och inser inte att

de lägger grunden för en dyster framtid.

Anna TrobergPartiledare Piratpartiet