Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vilseleder om välfärden

Regeringen och Vänsterpartiet vill stoppa möjligheten för välfärdsföretag att gå med vinst. I vår kommer ett lagförslag som rör skolan och äldreomsorgen.

Detta får allvarliga konsekvenser för företagens möjligheter att verka – och för de hundratusentals medborgare som utnyttjar deras tjänster.

När ledande ministrar uttalar sig verkar det som om de inte själva vet vad som föreslås. Eller, än värre, att de medvetet vilseleder.

”Självklart kommer vi inte lägga fram ett förslag som innebär att massor av företag ska lägga ner”, hävdade exempelvis civilminister Ardalan Shekarabi (S) i Sveriges television.

Statsminister Stefan Löfven (S) har beskrivit vinstbegränsningen som om förslaget rör vinsten uttryckt som rörelsemarginal i förhållande till omsättning. I själva verket handlar det om rörelsemarginal i förhållande till bokfört operativt kapital, vilket är något helt annat.

I praktiken innebär förslaget ett vinstförbud för de allra flesta företagen. I realiteten får nio av tio skol- och omsorgsföretag svårt att överleva om det blir verklighet.

Regeringen påstår också, mot bättre vetande, att vinster leder till sämre kvalitet. Redan i direktiven till utredningen om vinstbegränsning slår regeringen fast: ”Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet, tillgänglighet och arbetsvillkor.”

Detta är ett helt grundlöst påstående. Alla seriösa utredningar visar att det inte finns några belägg för att vinst leder till sämre kvalitet. När det gäller ett flertal indikatorer som rör både kvalitet och villkoren för de anställda hamnar privata verksamheter i topp.

Alla seriösa utredningar visar att det inte finns några belägg för att vinst leder till sämre kvalitet.

Regeringen och Vänsterpartiet påstår också att ”en stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas”, enligt Ardalan Shekarabi och Ali Esbati (V) i Dagens Nyheter, 3 december i fjol.

Men när människor tillfrågas vilket som är viktigast – att förbjuda vinstutdelning eller att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ i välfärden – väljer sex av tio det senare alternativet. Bara var fjärde tillfrågad prioriterar vinstförbudet, enligt undersökningar från Ipsos.

Det finns ett starkt stöd bland svenska folket för valfrihet i välfärden. Trots det vill regeringen och Vänsterpartiet nu gå vidare med ett förslag som kraftigt skulle begränsa valfriheten.

Det är sannolikt förklaringen till att man mörkar eller tonar ner effekterna av förslaget. Inför ett stundande valår är det begripligt, men likafullt vilseledande.

Carola Lemne

vd, Svenskt Näringsliv

Annika Bröms

regionchef, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel