Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen sätter sista spiken i kistan för de efterlevandes hopp

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Boel Godner (S) försöker släta över Socialdemokraternas svek mot kristna med rötter i Mellanöstern, samtidigt som hon anklagar mig för lögn. Därför måste jag upprepa viktiga fakta.

Under det Osmanska rikets sönderfall dödades över 1,5 miljoner kristna invånare. Målet var att åstadkomma en enhetlig nation med turkisk etnicitet och med islam som enda religion. Folkmordet har förnekats av de turkiska regeringarna allt sedan dess.

Sveriges riksdag beslutade 2010, på förslag från Socialdemokraterna, om att erkänna folkmordet 1915 och att regeringen ska verka för ett turkiskt och internationellt erkännande av folkmordet.

Inför valet 2014 uppgav Stefan Löfven (S) i Södertälje att han ville ”fullfölja” riksdagens beslut om Socialdemokraterna hamnade i regeringsställning. Löfven har nu regerat Sverige i fyra år och inte gjort något i frågan trots flera påminnelser från mig. Löftet från 2014 var bara röstfiske.

När statsministern besökte Södertälje 1 maj i år bekräftade han inför tv-kameran att regeringen inte kommer att följa riksdagsbeslutet 2010. Många Södertäljebor med rötter i Mellanöstern känner sig nu djupt svikna och förbittrade gentemot Löfven och hans parti.

Sveket från partiledningen blev svårt att hantera för S-politikerna i Södertälje, som tog initiativ till ett publikt event för att belysa folkmordet. Manifestationen fick emellertid avbokas efter att flertalet tillfrågade organisationer avböjt medverkan.

Utrikesminister Margot Wallström (S) ryckte då ut till Södertälje för att föra ”dialog”. Men hon lämnade samma besked som Lövfen: regeringen kommer inte erkänna folkmordet 1915. Dialog i all ära, men sveket kvarstår.

I stället försökte utrikesministern avleda uppmärksamheten till den förföljelse som de kristna folkgrupperna i Mellanöstern är utsatta för idag. Tyvärr är regeringen opålitlig även i denna fråga.

Jag har flera gånger i riksdagen och i debatter påtalat behovet av direkt humanitärt stöd via kyrkorna till behövande, men här har regeringen inte lyssnat.

Regeringen har sagt nej till erkännande av det sedan 2014 pågående folkmordet på kristna grupper i Irak och Syrien. S var bland de partier som röstade emot förslaget från Kristdemokraterna om att erkänna dagens folkmord. Regeringen har sagt nej till direkt humanitärt stöd via kyrkor till de mest behövande i Syrien och Irak. Regeringen har sagt nej till en fredad zon för de kristna på Ninevehslätten i Irak, ett förslag som EU-parlamentet ställt sig bakom efter initiativ och hårt arbete av Lars Adaktusson (KD). En fredad zon är nödvändig för att kristenheten i Irak ska ha en miniminivå av fysisk trygghet i det läge av förföljelse av kristna som råder i regionen, inte bara från IS sida.

Läs Tomas Karlsson: Nej, Margot Wallström – en vandringsutställning om Seyfo blidkar knappast kritikerna

Från svensk sida bidrar vi med humanitärt stöd till behövande i många länder och det är jag stolt över, men stödet kommer inte de kristna folkgrupperna till del i Irak och Syrien. Jag har flera gånger i riksdagen och i debatter påtalat behovet av direkt humanitärt stöd via kyrkorna till behövande, men här har regeringen inte lyssnat. Jag har själv varit i området och besökt många flyktingförläggningar som drivs av kyrkor och de får inget stöd från svenska regeringen.

Om Boel Godner och andra läsare vill veta mer om vad jag gjort för att belysa Seyfo i riksdagen och internationellt och driva fram ett erkännande av Seyfo 1915 samt pågående folkmordet i Irak och Syrien på ättlingar till folkmordet 1915. Och hjälpa de utsatta kristna folkgrupperna i dagens svåra situation, föreslår jag ett besök på riksdagens hemsida. Där finns motioner, interpellationer, skriftliga frågor och anföranden som belyser hur KD respektive S agerat i de aktuella frågorna. Då kan läsaren själv se vem av oss som talar sanning.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel