Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen måste ta i fildelningsfrågan

I veckan greps fyra personer i den största fildelningsrazzian i Sverige sedan Pirate bays servrar beslagtogs 2006.
Det handlar om en 28-åring som satt upp en DC-hub, ett slags nätverk där enskilda personer kan ladda ner filer från varandra, samt tre personer som utnyttjat nätverket.

Sedan tingsrättsdomen i Pirate bay-målet kom i somras har fildelningsdebatten legat i lä, men riskerar nu att blossa upp igen. Därför måste regeringen ta tag i frågan.

I de opinionsmätningar som gjorts har de borgerliga partierna skrämmande lågt stöd bland ungdomar. Inte mer än var fjärde person under trettio skulle rösta blått om det var val i dag.

Att integritets- och fildelningsfrågor spelar en stor roll är uppenbart. Därmed inte sagt att fildelningen är en viktig fråga i sak, men som symbol för om partierna hängt med i utvecklingen och förstår nutiden är den avgörande. Den nya razzian sätter fingret på de lagförändringar som måste till.

Den 28-åring som gripits är enbart misstänkt för att ha satt upp ett system för att dela filer.

Än en gång är det själva infrastrukturen, i stället för den olagliga fildelningen, som blir föremål för åtal. DC-hubbarna som mannen satt upp har säkerligen använts för att ladda ned upphovsrättsskyddat material, men det är inte märkligare än att all infrastruktur som används för att förmedla information eller skicka varor också används av brottslingar. På våra vägar transporteras knark, i våra telefoner planeras brott och i våra postbilar skickas hotbrev.

Den som därför skulle vilja stänga av vägar eller förbjuda postterminaler skulle bli utskrattad.

Tyvärr verkar lagen vara svårtydd på området. Om detta vittnar Pirate bay-rättegången, vars utslag säkerligen sporrat de nya razziorna. Här måste regeringen agera.

En lagstiftning som förbjuder medborgare att sätta upp enkla system för att dela med sig av bilder, filmer och ljudklipp är absurd.

Det spelar i grunden ingen roll hur många olagliga filer som förmedlats, själva systemet bör aldrig vara olagligt.

I regeringen borde det dessutom finnas viss insikt i problematiken. Den frekventa bloggaren Carl Bildt blev för något år sedan polisanmäld för att någon annan i kommentarfältet på hans blogg fällt antijudiska uttalanden.

Ärendet togs aldrig särskilt långt. Men det belyser problematiken. Hade Bildt kunnat fällas för detta uttalande bara för att han skapat möjligheten att kommentera inläggen? Mycket tyder på att så är fallet.

Om Pirate bay och DC-hubbarnas skapare är ansvariga för vad andra gjort på deras sidor borde även en bloggare vara ansvarig för vad andra skriver på hemsidan.

För ungdomen är dessa absurditeter uppenbara. De lever i den digitala världen och vet hur den fungerar. En regering som visar att den inte förstår får uppenbara problem. Det har tyvärr alliansregeringen visat, genom Ipred, FRA och andra lagar.

Att lagstifta bort möjligheten att åtala dem som sätter upp enkel infrastruktur på nätet är ett litet steg, men ett steg i rätt riktning. Den nya razzian sätter fingret på att det behövs ur rättssäkerhetssynpunkt, opinionssiffrorna sätter fingret på att det behövs för att vinna ungdomsväljarna.