Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen Löfvens auktoritära tendenser

Tänk er ett land. Det parti som styr landets största provins är oppositionspartiet på nationell nivå. De angrips hårt av motståndarpartiet, som sitter i regeringsställning på den nationella nivån, i en fråga som provinsregeringen har ansvar för.

Provinsregeringen har också tillsatt utredningar och det pågår granskningar. Den nationella regeringen beslutar sig för att tillsätta en egen utredning, helt utanför de ordinarie rutinerna och regelverket för granskningar.

Samma regering genomför också en del kontroversiella förslag. De möter kritik, bland annat från en branschorganisation. I branschorganisationen ingår också statliga företag. Som ett resultat av kritiken mot regeringens beslut kräver en av ministrarna att de statliga företagen ska lämna den branschorganisation som haft synpunkter på regeringspolitiken.

Det handlar inte om någon auktoritär regim långt borta, det handlar om Sverige och det handlar om en del oroande tendenser hos Stefan Löfvens (S) regering.

Förra fredagen krävde miljöminister Karolina Skog (MP) att det statliga bolaget Swedavia, som driver de statliga flygplatserna, och Luftfartverket skulle lämna branschorganisationen Svenskt Flyg. ”Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump”, sa Skog till Dagens Nyheter.

Det är en felaktig jämförelse. Trump har hävdat att de ökade temperaturerna har naturliga förklaringar, Svenskt Flyg ser att det beror på mänskliga utsläpp. Däremot har organisationen kritiserat underlaget för riksdagens beslut om flygskatt.

Inställningen att regeringen via statliga företag och verk ska straffa den som kritiserar regeringens politik är oroande.

En intresseorganisation dristar sig att kritisera underlaget för regeringens politik – resultatet blir att ministrar vill stoppa de statliga bolagens medverkan i den organisationen. Skog har KU-anmälts och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tagit avstånd från kraven, men inställningen att regeringen via statliga företag och verk ska straffa den som kritiserar regeringens politik är oroande.

Men det finns ett ännu värre exempel. Samma fredag höll också regeringen en pressträff med två ministrar – Annika Strandhäll (S) och Magdalena Andersson (S). Den rödgröna regeringen hade politiskt beslutat att tillsätta en utredning för att granska en enskild del av ett enskilt landstings verksamhet. Det handlar om Stockholms läns landsting, styrt av Alliansen, och bygget av Nya Karolinska sjukhuset.

Det är något som regeringen inte har något att göra med. Det finns myndigheter som har till uppgift att granska vården och dess kvalitet. Inte heller står staten för särskilt mycket av finansieringen – nettot av statsbidrag och utjämning motsvarar ungefär fem procent av intäkterna för Stockholms läns landsting.

Det handlar i stället om ett flagrant användande av statens utredningsresurser för att komma åt en politisk motståndare.

Sådana auktoritära tendenser bör regeringen Löfven hålls sig för god för.

Johan Örjes