Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recept: Laga påskmiddag á la Styrbjörn

Herrarna i familjen Ryhnell driver krog – men det är mor Monika som lagar mat till släktmiddagen. Nu bjuder de LT:s läsare på en påskmeny med modern tvist.

Annons

Köksmästaren Niclas Ryhnell har varit Årets kock-finalist fem år i rad och drivit krog i Stockholm. Brodern Mats har också drivit flera krogar, bland annat restaurang Styrbjörn i Södertälje i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet.

Hans söner Kim och Kristoffer har också drivit krog, bland annat i Nyköping. Det är alltså en rutinerad familj som styr restaurang Lilla Styrbjörn som öppnade i Södertälje för två år sedan.

– Namnet Styrbjörn heter vi allihop i mellannamn, farfar och gammelfarfar också, säger Kristoffer.

– Alla utom jag som heter Bengt, säger Niclas och så skrattar de gott.

Trots all rutin är det här första restaurangen de driver tillsammans.

– Det var på tiden och känns jättebra, säger Niclas.

– Det kan bli lite italiensk hetsig stämning ibland, även om vi har samma idé kan vi ju dra åt olika håll, säger Kristoffer leende.

– Ja, men det är mest på gott, att alla vill det bästa, ler Niclas tillbaka.

Deras målbild är tydlig.

– Vi vill vara en kvarterskrog med högklassig mat i en avslappnad miljö, säger Kristoffer.

– Det är traditionell mat från hela världen med en modern tvist, allt från svensk blodpudding till amerikanska burgare och japansk tataki (kött- eller fiskbit som snabbt stekts på ytan men är rå inuti, reds.anm.), säger Niclas.

När de skulle starta restaurangen fick de höra av många att de skulle få det svårt men allt har gått bra.

– Vi har gedigen kunskap och vårt grundkoncept står sig även om vi har utvecklat det förstås, säger Niclas.

Men när det är dags för släktmiddag får herrarna ta ett steg tillbaka, då är det mor (farmor) Monika som gör maten.

– Hon styr och vi hjälper till, säger Niclas och ler.

En av rätterna på deras påskmeny till LT:s läsare är Monikas glasmästarsill.

– Hon börjar bli gammal nu men det är hon som har lagt in den här sillen också, säger Niclas.

– Ja, den är inlagd efter konstens alla regler och vi äter den alltid till jul och påsk, säger Kristoffer.

Till påsk äter de privat ”ruggigt traditionellt” med ägg i alla former, Janssons frestelse och påsklamm, men till LT:s läsare har de gjort lite extra.

– Mat är inte bara vårt jobb, det är en hobby också, säger Kristoffer.

– Ja, man kan snegla vad andra gör men har ändå sin egen stil, det kan bli tolkningar men aldrig kopior, säger Niclas.

Farbror och brorson

Namn: Niclas Ryhnell.

Ålder: Fyller 50 år den 26 mars, på påskafton.

Bor: Centrum.

Familj: Tre barn; Annie, 26, Felicia, 23, och Victoria, 17, samt hunden Milou.

Gör: Kökschef.

Intressen: Mat och idrott, är trogen Hammarbyare.

Viktigast på påskbordet: Glasmästarsillen.

Så firar jag påsk i år: ”Eftersom jag fyller jämnt är det överraskningar på gång men jag vet inte hur, var eller när det blir.”

Namn: Kristoffer Ryhnell.

Ålder: 34.

Bor: Nyköping.

Familj: Fru, två barn; Harry, 8, och Elsa, 10 månader.

Gör: Krögare.

Intressen: Mat – läsa om, laga och äta.

Viktigast på påskbordet: Janssons frestelse och sill.

Så firar jag påsk i år: ”Det är stor släktmiddag hos mig på långfredagen, sedan blir det semester – det är ovanligt att jag är ledig på helgerna”.