Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Realistpartiet gläds åt mandat

Han ser ut att bli ensam. Men Realistpartiets Joakim Granberg, 49, ser fram emot sin debut som kommunpolitiker.

Rösträkningen hos länsstyrelsen har inte gått snabbt. Först på måndagskvällen var samtliga dirstrikt i kommunen färdigräknade. Nu återstår för länsstyrelsen att fastställa valresultatet.

Nykomlingen Realistpartiets grundare och ledare Jocke Granberg konstaterade redan under eftermiddagen att möjligheten att få ytterligare ett mandat var små.

– Det är praktiskt omöjligt. Men vi är nöjda med de drygt 800 röster vi fått, och att vi fick ihop till ett mandat i ena valkretsen. Och vi förstår varför vi inte fått fler röster i den andra valkretsen, vi hade helt enkelt ingen närvaro där under valrörelsen.

– Men det är klart att vi är nöjda. Det är en framgång att ha kommit in i fullmäktige, även om det vore roligare och enklare om vi fått två mandat. Nu får jag försöka göra politikerjobbet på halvtid.

Joakim Granberg, under 90-talet en känd krogpersonlighet i Södertälje, som på senare år drivit olika event, bland annat Sverigedelen av Miss Universum, kommer alltså att sitta med i fullmäktige kommande mandatperiod.

– Vi har gjort det bra ändå. Vi fick lite sponsring från företag i stan och kunde göra en liten valkampanj. Men egentligen kom idén redan inför förra valet. Läser att Boel Godner ser oss som ett missnöjesparti, men vi är inte missnöjda, och har inget otalt med henne. Vi ska driva våra frågor och hoppas på att hitta samarbete med de andra partierna.

Granberg förklarar att han ska använda de första mötena i kommunfullmäktige för att söka kontakt och se vilka som är intresserade att samarbeta.

Profilfrågan att öppna upp Maren för småbåtstrafik ser Granberg som genomförbar ihop med något av de stora partierna. Men på längre sikt är att göra Södertälje mer företagarvänligt den viktiga frågan.

– Vi jobbar för ett levande och öppet Södertälje, inte bara för kroglivet.

När nya fullmäktige börjar arbeta i höst kommer Granberg få mycket att göra. Lära sig det politiska spelet, lära sig rutiner.

– Jag har inte varit med tidigare och räknar med att det blir en del att läsa och sätta sig in i. Det vore ju bra och roligt om vi kunde få sitta med i en nämnd. Hur som helst räknar jag med att det partibidrag vi får kan räcka till en halvtidslön för mig.

Hur ser du på ett samarbete med Sverigedemokraterna i fullmäktige?

– Vi har ju snarare jobbat emot dem i valrörelsen. Men om de röstar på våra förslag får de gärna göra det. De har sin nisch, och vi vår.

Fotnot: Mandatfördelningen i Södertäljes kommunfullmäktige (ej fastställt): S: 23 (-2), V: 4, MP 6 (+1), M: 12 (-3), C: 3, FP: 4, KD 3 (+1), SD 9 (+4), RP 1 (+1), ND 0 (-2).

Stegen till ett eget parti

Att starta ett parti är som att starta en förening. Välj en styrelse och bestäm regler.

Välj ett namn. Det får inte vara för likt namnet på något annat parti.

För att delta i riksdagsvalet måste minst 1 500 personer skriva på en lista. Till landstingsvalet krävs 100 namn och till kommunvalet minst 50. Personerna på listan måste själva få rösta i valet.

Beställ valsedlar hos länsstyrelsen. På valsedlarna fyller du i en lista med de politiker som ställer upp i valet. För att kunna väljas måste de själva ha rätt att rösta.

Ett parti som är registrerat för riksdagsvalet får också vara med i landstings-, kommun- och EU-valen.