Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Razzia mot Café Beirut

Polisen, skattemyndigheten och kommunen slog till i en razzia mot Café Beirut vid Turingelunden och belade verksamheten med livsmedelsförbud.

Det är kväll i Södertälje och en handläggare från Skatteverket har anlänt stadshuset.

Tillsammans med en tjänsteman från kommunens tillståndsenhet och en från miljökontoret ska man snart skrida till verket. Eskorterade av poliser besöks ett antal restauranger och föreningslokaler i Södertälje där personalliggare granskas liksom den allmänna livsmedelshygienen och sprithanteringen.

Ett av etablissemangen är det ganska nystartade Café Beirut vid Turingelunden intill gamla Bingohallen i centrum. Tidigare har stället drivits under flera år av Orientaliska familjeföreningen, men sen i november har nya aktörer tagit över, renoverat lokalen och öppnat Café Beirut – utan att meddela kommunen och således saknat ett godkänt livsmedelstillstånd.

– Man har drivit en oregistrerad kaférörelse fram till i dag och därmed brutit mot livsmedelslagen, säger livsmedelsinspektören Mathias Blomqvist, som polisanmält saken.

Tillsynen skedde den 12 februari.

– Det rådde stora oklarheter bland de som jobbade där vilket bolag som drev verksamheten. Anställda uppgav att de bara hjälpte till men kunde inte säga vilket bolag som stod bakom, säger Mathias Blomqvist, som på återbesöket den 15 februari fick veta av en representant på plats att bolaget Zanobya Café AB stod bakom verksamheten som bedrivits sen den 10 januari.

Café Beirut belades med omedelbart livsmedelsförbud. Nu har en anmälan om livsmedelshantering kommit in till miljökontoret – från föreningen Kamratföreningen i Södertälje som står som ny ansvarig.

Det har återgett kaféet rätten att försälja livsmedel i lokalen men endast till medlemmar. Men i avvaktan på godkännandet bedrevs ändå verksamheten som vanligt å i lokalen vid Turingelunden, säger en tjänsteman till LT.

På Skatteverket i Eskilstuna är man förtegna om ärendet kring Café Beirut.

– Vi uttalar oss aldrig i enskilda fall, allt är sekretessbelagt till dess att beslut fattas i ett ärende, säger Madelene Rossköld, som var med på tillsynen den 12 februari i Södertälje.

Att Eskilstuna övertagit tillsynen i Södertälje har till stor del att göra med att information tidigare läckte ut lokalt i Södertälje, det har hänt att företag som varit föremål för tillsyn varnats.

LT begav sig i går över till Café Beirut vid Turingelunden där vi träffar en talesman för verksamheten. Han säger att han inte är ansvarig för kaféet men för dess talan och hjälper till, han vill inte gå ut med sitt namn.

Sedan någon dag tillbaks drivs allt via ”Kamratföreningen” och dess ordförande ”Aboud”, som slår sig ner vid vårt bord men sedan väljer att avvika.

I den rymliga källarlokalen tävlar glittret från de silverfärgade pelarna med de neonlysande lampsträngarna i taket. Längs bord sitter många ganska unga män och kvinnor och fikar.

– Vi har fräschat upp stället och fram till den 12 februari drevs det här som en restaurang, säger mannen och förklarar att man ville förändra den gamla föreningslokalen och göra något fräscht som lockar yngre som inte har råd med dyra restaurangbesök.

– Under 30 år drevs stället av en förening enbart för gubbar. Sedan kommer vi hit, har allt i ordning, personalliggare, kassaapparaterna är godkända, ingen sprit. Att de som jobbade inte sa vem som drev stället beror på att de blev ställda när lokalen fylldes av poliser och de fick frågor. Men vi vet att många krogägare ser oss som konkurrenter och vill stoppa oss och ringer ner kommunen.

– Angående köket så har det varit godkänt i 30 år och väldigt slitet. Nu har vi renoverat det så varför skulle vi behöva anmäla? Jag hoppas att myndigheterna ger det här en ärlig chans, en andra chans, säger han.